Alig ismerkedtünk meg a mezőgazdaság 4.0 fogalmával, már küszöbön áll az 5.0-ás lépcsőfok

Közel 100 előadóval és több mint 1000 résztvevővel, idén immár hetedik alkalommal rendezik meg május 11-12-én Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítást. A Magyarország egyik legnagyobb agráreseményét jelentő, a precíziós gazdálkodás és agrárinformatika újdonságait bemutató konferencia előzetes sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a tavaly nyáron nyílt, a mezőgazdaság digitális átállását szolgáló pályázatra eddig már 212 milliárd forint értékű támogatási igényt nyújtottak be a gazdálkodók.

Miközben új szintre emelheti a gazdaságok jövedelmezőségét és versenyképességét, környezetvédelmi és klímapolitikai szempontból is kiemelt fontosságú a korszerű digitális technológiák gyakorlatban történő sikeres alkalmazása a mezőgazdaságban. Az idei PREGA Konferencia és Kiállítás lehetőséget biztosít a magyar termelők, mezőgazdasági vállalatok, szakemberek, valamint az agráregyetemi oktatók és hallgatók számára, hogy közvetlenül is megismerkedhessenek a precíziós gazdálkodás aktualitásaival és kutatási eredményeivel.

A konferenciát bemutató sajtótájékoztatón Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: „A termelők nyitottságát jelzi a technológia iránt a precíziós pályázat sikere is, hiszen több mint 1 millió hektár területen gazdálkodnak azok, akik mintegy 212 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt. A Közös Agrárpolitika jövőre induló ciklusában is támogatni fogjuk a digitális átállást az agrár- és élelmiszergazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a vidékfejlesztésben egyaránt.”

Győrffy Balázs, a rendezvényt társszervezőként jegyző Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta: „A mezőgazdaságban egyre több helyen jelennek meg az adatgyűjtésre szolgáló mérőműszerek, komplex döntéstámogató rendszerek, valamint a precíziós gépek. Az úgynevezett okos technológiák immár szinte szabványként jelennek meg a gépekben. Küszöbön áll a Mezőgazdaság 5.0 néven ismert következő lépcsőfok is, mely például a pilóta nélküli eszközök és az autonóm döntéstámogató rendszerek korát hozza el. Mindehhez azonban továbbra is elengedhetetlen a megfelelően képzett szakemberek jelenléte a folyamatban, hiszen a legmodernebb gép is csak annyira hasznos, amennyire jól használják.”

Bolyki Bence, a főszervező Agroinform.hu portálvezetője elmondta, hogy az összesen 18 szekcióban elhangzó mintegy 100 előadás mellett a rendezvény két napja során a résztvevők 40 kiállító agrárdigitalizációs megoldásait is megismerhetik. Idén ismét indul új szekció, ebben többek között a mezőgazdasági drónok alkalmazása küszöbön álló kiterjesztésének részleteiről tájékozódhatnak az érdeklődők.

A konferencián nem csupán hazai, hanem külföldi szakértők is bemutatkoznak. A Szántóföld szekcióban németországi digitális kísérleti területekről tart előadást Dr. Maximilian Deutsch, a Szász Állami Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Földtani Hivatal szakértője, a Holland Nagykövetség szervezésében pedig holland résztvevővel zajlik majd a Precíziós szekció interaktív panelbeszélgetése.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink