Nyílt levél Brüsszelnek: állítsák vissza az ukrán gabona importtilalmát

Több százezer magyar gazdára hivatkozva írt nyílt levelet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és több agrárszakmai szervezet képviselője Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, azt szorgalmazva, hogy a Bizottság újra rendelje el az ukrán gabona behozatali korlátozását.

Elhibázott volt az az ukrán mezőgazdasági termékek vámjának eltörlése, az EU becsapta a gazdákat, visszaélt a szolidaritásukkal, a gazdák jó szándékával, hogy a háború sújtotta ukrán gazdálkodók terményei eljussanak a szintén nehéz sorsú afrikai embereknek – írta Ursula von der Leyennek szóló nyílt levelében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az Európai Bizottság elnökén egyebek mellett azt is számon kérik, hogy az átgondolatlan intézkedések miatt az ukrán gabona letarolta a közép-kelet-európai piacokat, óriási piaci bizonytalanságot, a termelői árak drasztikus zuhanását okozta. A tavaly nyár óta beáramló – tervezetten Afrikába menő, de mégis a régiónkban ragadó – ukrán termények komoly problémákat okoztak Magyarországion és az Ukrajnával határos frontországokban. A magyar gazdák legalább 300 millió euró veszteséget szenvednek el csak az őszi búza esetében, és a többi terménynél sem jobbak a kilátások.

Elfogadhatatlan számunkra, hogy az importtilalmat hazánk és több más érintett ország kérése ellenére sem hosszabbították meg, a fejünk fölött döntöttek olyan indokokra hivatkozva, amelyek köszönö viszonyban sincsenek a valósággal. Az Európai Bizottság ezzel elárulta az uniós polgárok élelmezés-biztonságát szavatoló gazdákat – áll a levélben

Az importtilalom feloldása nem a háború sújtotta ukrán népnek nyújt segítséget, hanem a nemzetközi nagytőkések érdekeitszolgálja. A tíz legnagyobb ukrán mezőgazdasági termelő vállalkozásból 9-et ugyanis nem Ukrajnában jegyeztek be, hanem amerikai és nyugat-európai tőkealapok érdekeltségeibe tartoznak.

A levél aláírói szerint felháborító és teljesen torzítja a versenyt, hogy a miközben az EU-ban a gazdáknak rendkívül szigorú környezetvédelmi, állatjóléti feltételeket írnak elő, az unióba érkező importnak nem kell megfelelnie ezeknek a szabályoknak.

Ukrajnában olyan módszerekkel állítják elő a termékeket, amelyeket az EU-ban rég betiltottak, bizonyos növényvédő szerektől egyes állattartási technológiákig.

Mindezek alapján követelik, hogy:

  • a nemzetközi nagytőkések támogatása helyett szakmai alapon hozzák meg a döntéseket, ismét rendeljék el az ukrán gabona behozatali tilalmát, és terjesszék ki azt a többi agrár- és élelmiszeripari termékre is;
  • dolgozzanak ki olyan, hosszú távon is hatékony megoldást, amely segíti az ukrán termékek eljutását a hagyományos piacaikra;
  • tegyenek piacstabilizáló lépéseket, valamint kompenzálják a magyar gazdák veszteségeit – a jelképes összegű, 15,9 millió eurós kompenzáció nem nyújt érdemi segítséget.
  • az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó környezetvédelmi, növényegészségügyi előírásokat.

Egyúttal jelzik, hogy támogatják a magyar kormány döntését, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította és más ukrán termékekre – így a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is – kiterjesztette a behozatali tilalmat, ugyanis az Ukrajnából érkező import nemcsak a gabona- hanem más termékpályákon is súlyos problémákat okozott. Arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy képviselje a tagországok, a kelet-európai, köztük a magyar gazdák és az uniós állampolgárok egyértelmű érdekeit, és azokat szem előtt tartva vizsgálja felül a döntését, és változtassa meg álláspontját.

A nyílt levél aláírói:

  • Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra elnöke,
  • Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke,
  • Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója,
  • Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke,
  • Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnöke és
  • Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink