Megoldási javaslatot ígért a sertéságazatnak az uniós biztos

Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra
Közös feladat, hogy az agrárgazdaság ne bűnbak legyen a klímaváltozás elleni harcban, hanem olyan ágazat, amelyre a társadalom minden szegmense partnerként tekint – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Janusz Wojciechowskival, a mezőgazdaságért felelős európai uniós biztossal folytatott tárgyalását követően.

Győrffy Balázs beszámolt arról, hogy a megbeszélésen több témát is érintettek, köztük a közös agrárpolitika reformját, amelynek része a tavaly december végén, határidőre benyújtott magyar KAP stratégiai terv. A biztos azt az ígéretet tette, hogy a témában konstruktív tárgyalások lesznek, és olyan megoldás születik, amely a magyar mezőgazdaság előnyére, és nem kárára válik majd – mondta a NAK elnöke.

Győrffy Balázs szólt arról, hogy a magyar gazdálkodók kifejezték aggodalmukat a Green Deal (Európai Zöld Megállapodás) stratégiával kapcsolatban, amely álláspontjuk szerint sok kockázatot hordoz, és nem látható a hozadéka. A találkozón kezdeményezték a Green Deal újragondolását, és kérték, hogy az eddigiekkel ellentétben vonják be a munkába a gazdálkodókat is.

Egyeztettek a sertéságazat problémájáról is, amely egész Európát érinti. Szóba került a vízgazdálkodás, az öntözés, a klímaváltozás, itt is jelentős előrelépésre van szükség – hangsúlyozta a NAK elnöke. Győrffy Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy

meglátásuk szerint az állattenyésztés általános megbélyegzése európai folyamat, például a fogyasztást népszerűsítő különböző programok között nem szerepelnek a vöröshúsok.

A NAK elnöke szerint ez egyértelmű diszkriminálása egyes ágazatoknak, tudományos megalapozottság nélkül.

Janusz Wojciechowski elmondta, hogy az ukrajnai háború új helyzetet és kihívást jelent, leginkább a szomszédos országokat, köztük Magyarországot is érinti.

A biztos arról is beszélt, hogy

Magyarország időben benyújtotta a bizottságnak a stratégiai tervét, így remény van arra, hogy határidőre elfogadják, és be lehessen vezetni.

A sertéságazattal kapcsolatban a biztos közölte, hogy a bizottság hamarosan rövid távú megoldási javaslatokat tesz. Jelezte, hogy az energiaárak növekedésével a növényvédő szerek is drágulnak, a bizottság ezzel a témával szintén kiemelten foglalkozik.

Janusz Wojciechowski megköszönte a magyar mezőgazdaság szereplőinek helytállását, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy a járvány idején nem alakult ki élelmiszerválság.