Megduplázta a tagdíjkedvezmény értékét az agrárkamara

Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlésének döntése értelmében a köztestület a tavalyi egymilliárd forintos keret után idén közel kétmilliárd forint összegű tagdíjkedvezményt nyújt tagsága számára.

A tagdíjmegállapítási időszak idén június 1-től július 14-ig tart a tagdíj-megállapítási időszak az árbevétel alapú tagdíjat fizető magánszemélyek (őstermelők és egyéni vállalkozók), illetve gazdálkodó szervezetek számára. Az idei évben már az új tagdíjstruktúra szerint történik a tagdíjak számítása -közölte a NAK.

Az új szabályozás szerint

az árbevételük alapján fizető tagok esetben az éves minimum tagdíj az előző évi bruttó havi átlagkereset 1 százaléka (ezer forintra kerekítve), az éves maximum tagdíj pedig az előző évi bruttó havi átlagkereset négyszerese (50 ezer forintra kerekítve).

A minimum és a maximum tagdíj között a korábbi sávos rendszer helyett egy arányosabb teherviselést jelentő, lineáris, a gazdasági teljesítményt lekövető rendszer lépett életbe: a tagok egyöntetűen éves árbevételük 1,9 ezrelékét fizetik éves tagdíjként. Ennek köszönhetően a jövőben nem fordulhat elő például az, hogy ha valamely tag árbevétele akár 1 forinttal is átlépi a korábbi III. tagdíjsáv felső határát (az 50 millió forintot), akkor éves tagdíja az 5-szörösére, 30 ezer Ft helyett 150 ezer Ft-ra nő. A Központi Statisztikai Hivatal által a 2022-es évre közzétett bruttó havi átlagkeresettel, 515 800 forinttal számolva a tagdíj minimum összege 5 000 forint/év, maximum összege pedig 2 050 000 Ft/év lenne idén kedvezmények nélkül.

A tagdíjrendszer átalakítására azért volt szükség, mert a tíz éve változatlan tagdíjminimum (évi 2 000 forint) és tagdíjmaximum (évi 1 000 000 Ft) fokozatosan „elinflálódott”. Az új, évi 5 000 forintos minimum tagdíj reálértéken megegyezik a tíz évvel ezelőtti évi 2 000 forinttal, a minimum tagdíj tíz éve is és most is a minimálbér körülbelül 2 százalékát teszi ki. Fontos megjegyezni azt is, hogy a háború következtében elszabadult energiaárak, valamint a magas infláció jelentősen növelte a mintegy 600 fővel és 1000 ügyfélszolgálati hellyel működő falugazdász-hálózat fenntartásának, működtetésének költségeit. A Közös Agrárpolitika változása miatt pedig egyre több feladat hárul a Kamarára, hiszen a támogatási rendszer a korábbinál jóval bonyolultabb lett.

A tagdíjstruktúra átalakításának köszönhetően

több tízezer tagnak kedvezőbb, vagy közel hasonló összegű lesz a tagdíja, mint a korábbi szabályok szerint számított. Azok viszont, akiknek emelkedik a tagdíja, összességében mintegy 2 milliárd forint értékben tagdíjkedvezményt kapnak,

a NAK ezzel kívánja segíteni tevékenységüket a jelenlegi gazdasági helyzetben. A tagság több mint 80 százaléka, mintegy 320 ezer tag részesül kedvezményben. Tavaly a történelmi aszály és az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági körülmények miatt 1 milliárd forintos tagdíjkedvezmény-keretet biztosított tagjainak a NAK, így 2022-23-ban a kedvezmény teljes összeg megközelíti a 3 milliárd forintot.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink