Marad a behozatali tilalom az ukrán gabonára

Forrás: Getty Images
Fenntartjuk az ukrán gabonaimport tilalmát. A nemzeti korlátozások helyébe azonban most az uniós forgalomba hozatali stop lép – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Az agrártárca közleménye szerint az uniós forgalomba hozatali tilalom Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia közös fellépésének eredménye, ami meghátrálásra kényszerítette Brüsszelt. A tárcavezető elmondta, az április végi uniós szintű megállapodásnak megfelelően hazánk visszavonja az Ukrajnából származó, számos mezőgazdasági termékre vonatkozó átmeneti nemzeti importtilalmat, és ezzel érvényesül a négy terményre – búza, kukorica, napraforgómag és repcemag – bevezetett uniós forgalomba hozatali tilalom hazánkban. A behozatali tilalom folyamatosságának fenntartása érdekében ugyanakkor a 2023. május 2-a előtt aláírt szerződésekben szereplő mezőgazdasági termékek esetében fennmarad a nemzeti importtilalmi szabályozás. Ugyanis az öt tagállam és Brüsszel egyezségében nem szerepelt az az uniós jogszabályban előzmények nélkül megjelenő kitétel, hogy az uniós forgalomba hozatali tilalom nem vonatkozik a 2023. május 2-a előtt aláírt szerződésekre – tette hozzá.

A miniszter emlékeztetett, április végén uniós szintű megállapodás született az ukrán gabonaimport ügyében. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia a rendkívüli gabonapiaci helyzet miatti közös fellépésének eredményeképpen Brüsszel meghátrált. 2023. május 2-án az Európai Bizottság kihirdette azon végrehajtási rendeletét, amely szerint Ukrajnából származó búza, kukorica, napraforgómag és repcemag nem bocsátható forgalomba ezekben az országokban.

A tárcavezető rámutatott, hogy

a búza, a kukorica, a napraforgómag és a repcemag esetében a tranzit szállítmányok továbbra is engedélyezettek, a behozatal napjától számított tizenötödik nap végéig hagyhatják el ezek a szállítmányok Magyarország területét,

kilépésüket az illetékes hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A más országokból behozni szándékozott gabona- és olajosnövények esetében kötelező marad az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe való bejelentés is.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink