Magas minőségű rovarfehérje magyar vállalkozótól

2020. december 17. – Különösen válságállónak bizonyul a Grinsect mezőgazdasági vállalkozása, hiszen 2020-ban a pandémiás krízis ellenére meghatározó mérföldköveket ért el a rovarfehérje gyártó cég. Közel két éves tervezés és fejlesztés után elkészült a Csongrád-Csanád megyében található fekete katonalégy-tenyésztő kisüzemük, mára pedig az övék az első és eddig egyetlen, engedéllyel rendelkező rovarfehérje előállító üzem Magyarországon.

Az élelmiszer és vele együtt a takarmányipar már jó ideje teljesítménykényszer alatt működik, mezőgazdasági erőforrásainkat, a növényeket és az állatokat kockázatosan érintik a megnövekedett, emellett pazarló fogyasztói igények. Bizonyos, hogy a horizontális gazdálkodásban rejlő lehetőségek végessége miatt hamar kiszolgáltatottá válhatunk alternatív megoldások nélkül. A fokozott környezeti terhelés és az agráriumban fellelhető erőforrások korlátozottsága különösen felértékelik a Grinsect tevékenységét, azaz a nagyon jó tápanyag hasznosítási mutatókkal rendelkező, környezetet nem károsító, új művelésre szoruló földeket egyáltalán nem igénylő, üvegházhatású gázokat minimálisan kibocsátó rovartenyésztést.


A nem invazív, gyors fejlődésű fekete katonalégy intenzív körülmények között, vertikális rendszerben történő tenyésztése során szerves melléktermékekkel takarmányozzák az ökológiailag szuperhasznos rovar lárváját, ami amellett, hogy orvosolja a szerves hulladékgazdálkodás örökké fennálló problémáját, egy úgynevezett biokonverziós folyamat útján új elemet hoz a takarmányozási láncba. Ugyanis ez a faj képes elfogyasztani, és magas minőségű fehérjévé, valamint biotrágyává alakítani a különböző gabona-, zöldség-, gyümölcsféléket, az ezekből készült valamennyi élelmiszert, de megbirkózik a szármaradványokkal vagy az állati eredetű biomasszával is. A felnevelt lárvák – a hatályban levő jogszabályok betartása mellett – élő vagy feldolgozott formában kiváló beltartalmi értékű takarmányként hasznosíthatók, míg a keletkezett biotrágya a növénykultúrák fejlődését segíti.
A rovarok tenyésztése és takarmányozási célú hasznosítása nem újkeletű, hiszen világviszonylatban számos országban található sikeres, ilyen profilú cég. Európában például Franciaországban és Hollandiában már nagyobb teret hódított magának ez az egyébként fiatal iparág, azonban itthon és a környező országokban eddig nem volt ismert, kiemelkedő rovaripari szereplő.
„Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon a Grinsecté lehet az első engedélyezett rovarfehérje előállító üzem. Egy néhány éves, rohamosan fejlődő iparágról beszélünk, ahol most történnek az első komolyabb felfedezések és tapasztalások. A rovaripar a takarmányiparon belül még kis szereplő és nagy tér áll rendelkezésre a növekedéséhez, fejlődéshez. Egy új, korábban nem használt, így nem annyira ismert takarmány alapanyag piaci bevezetésében lehetünk most úttörők, ami mindenképpen egy felelősségteljes feladat. Izgatottan várjuk a közelgő jogszabálylazításokat, melynek köszönhetően a célpiacok tovább szélesednek majd a következő években” – nyilatkozta Aszalai Sándor, a Grinsect ügyvezetője.
Mivel a szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása kapcsán hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a haszonállatok takarmányozásában, így az Európai Unión belül feldolgozott formában egyelőre csak vízi, illetve társállatok esetében engedélyezett a fekete katonalégy takarmányozási célú felhasználása. Rövid időn belül, akár már jövő évre várható azonban, hogy a baromfik és sertések körében is engedélyezik a rovarliszttel való takarmányozást, hisz jelenleg ezek a haszonállatok csak feldolgozatlan formában fogyaszthatják a fekete katonalégy lárváját.
A takarmányozási célú rovarliszt zsírtalanított és szárított fekete katonalégy lárvából készül, jellemző rá a magas fehérjetartalom, gazdag esszenciális aminosavakban, valamint omega-3 és omega-6 zsírsavakban, könnyen emészthető, és magas ásványianyag, valamint vitamin tartalommal bír (pl.: A, B, B12, kalcium, magnézium, vas). Számos kísérleti eredmény alapján egyértelmű, hogy a fekete katonalégyből készült liszt alkalmas a szója- és a halliszt részleges vagy teljes helyettesítésére.


„Ha a környezetünkre gyakorolt hatását nézzük, akkor a rovarfehérje előállítása kedvezőbb és olcsóbb bármelyik másik állati fehérje előállításánál. A fekete katonalegyek ilyen módon történő hasznosításával egy elfeledett, de régen jól működő láncszemet hozunk vissza a XXI. századi gazdasági működésbe, amivel fenntarthatóbb környezetet teremtünk magunk körül. Azt szeretnénk, ha kicsit közelebb tudnánk hozni az emberekhez a rovarokat. Szerencsére ma már egyre több a tudatos állattartó, akinek nem mindegy, hogy mit eszik a jószága vagy a kisállata. Az ő megszólításuk és elégedettségük, ha úgy tetszik véleményvezérségük kiemelten fontos számunkra” – tette hozzá az ügyvezető.
A Grinsect, amellett hogy a fekete katonalégy tenyésztésével foglalkozik, céljának tűzte ki, hogy korlátokat ledöntve szélesebb körben elérhetővé és népszerűvé tegye az otthoni, vagy termelői szintű rovartenyésztést. A vállalat több éves, országos és régiós szinten is egyedülálló fekete katonalégy tenyésztési know-how-val rendelkezik, és nemrég indult webáruházukban mindenki – kezdőtől a haladóig – előrendelheti a tenyésztéshez szükséges eszközöket, és természetesen a fehérjehordozó termékekből is bevásárolhat. Emellett rovartakarmány alapanyaghoz folyamatosan keresik azon vállalati partnereik jelentkezését, akiknél működés során szerves melléktermék keletkezik, s aminek kezelésére alternatív, akár bevételt jelentő megoldást keresnek.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink