Vöröshagyma-tárolási gondok Hollandiában

Forrás: Getty Images
Hollandia egyre több tárolójából érkeznek jelentések minőségi problémákról, főleg az ország déli területein, ahol a csírázást gátló kezelések az eddigi tapasztalatok szerint nem bizonyultak teljesen sikeresnek.

Az idei, viszonylag zökkenőmentes betakarítás után Hollandia déli területein minőségi problémákat tapasztalnak a betárolt hagymánál – írja honlapján a FruitVeB. Tovább nehezíti a gondot, hogy idén ősszel viszonylag sokáig a szokásosnál is magasabb hőmérsékletek uralkodtak, így a hagyma tovább maradt aktív. Ennek következménye a sok esetben meginduló belső csírázás, valamint az is, hogy szinte minden termőterületen (nem csak a déli régiókban) a szokásosnál többször észlelnek fuzáriumot.

Ezek a körülmények együttesen

számos termelőt kényszerítettek arra, hogy az érintett tételek idő előtti kiárusítása mellett döntsenek: jól járt, aki 15-20 centért el tudta adni áruját (elsősorban lengyel) feldolgozóüzemeknek, de sok tétel került erjesztőkbe.

A Syngenta hollandiai szakértői, Kees Jacobs és Michiel van Molt azt tanácsolják a termelőknek, hogy a legkisebb kétség esetén is vegyenek nagy mintát a raktározott készletből, és végezzenek szigorú értékelést. Elengedhetetlen, hogy a mintavétel több helyről történjen, és mélyen levő hagymákat is tartalmazzon. A mintában található hagymákat jól megvilágított helyen fel kell vágni, és ha 50 hagymából 1-nél rothadás állapítható meg, akkor komoly problémával kell számolni. Ilyenkor bölcs döntés lehet ezen tételek mihamarabbi (lehetőleg még január előtti) eladása feldolgozásra. Jacobs és Van Mol szerint az ilyen tételekért még szép árat lehet kapni, és míg a tárolóban a hagyma megrothadhat, a pénztárcában a pénz kevésbé, ráadásul egy ilyen, idejében meghozott döntéssel a raktározási kockázat is elkerülhető.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink