Virágba borultak a barackfák Dél-Olaszországban

Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország
Már virágoznak a kajszi- és az őszibarack-ültetvények Bari környékén. Mivel a délolasz vidéken eddig nem volt szükség fagyvédelmi berendezésekre, félő, hogy az egyre gyakoribb márciusi fagyok nagy pusztítást végeznek.

A fagyok hiánya és az enyhe, néhol kifejezetten meleg, akár a 20 Celsius fokos napi csúcsot is meghaladó időjárás hatására Dél-Olaszországban, Bari környékén virágozni kezdtek a kajszi- és őszibarack-ültetvények – írja honlapján a FruitVeB. Ez csaknem két héttel korábban következett be, mint tavaly, és félő, hogy az egyre gyakrabban érkező márciusi fagyok komoly károkat okoznak majd ezekben az ültetvényekben, elsősorban a korai fajtáknál.

A dél-olasz régióban az egyetlen bevett védekezési mód a fagyok elleni védekezésre, hogy szalmát halmoznak fel a fák körül, és meggyújtják – az északi ültetvényektől eltérően Bari környékén nincsenek fagyvédelmi berendezések, hiszen eddig nem is kellettek.

Korai virágzást jelentettek a sokkal északabbra fekvő Toszkánából is, ahol már tavaly is 70 százalékos, 250 millió euró körüli terméskiesést okoztak részben a márciusi, de főleg az áprilisi fagyok.

Ebben a régióban a gyümölcstermesztők körében egyre jobban terjednek a különböző fagyvédelmi megoldások, elsősorban a fagyvédelmi öntözés.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink