Válságjelek és csökkenő terület az európai burgonyaágazatban

Fotó: ÖMKi
Termőterület-csökkentéssel reagálnak a spanyol és olasz burgonyatermelők a költségnövekedésekre.

„A burgonyafogyasztás csökken és ennek következtében az ágazat kevesebb megrendelést kap. Becsléseim szerint akár 30 százalékos csökkenés várható. Úgy vélem, hogy minden burgonyatermesztőnek, nemcsak az olasz, hanem az európai burgonyatermesztőknek is csökkenteniük kell a termőterületet 2022-ben – mondta Matteo Zanarini, az olasz Zanarini Agromarketing cég képviselője mondta, amikor bemutatta saját elemzését az ágazatról. „A kiskereskedelem nem tudja felszívni a fogyasztás 30 százalékos csökkenését a világjárvány okozta megváltozott körülmények miatt. De a termelőknek 2022-ben a költségek növekedésével is szembe kell nézniük, amely a legjobb esetben is legalább 20 százalékos lesz. Az első lépés a felületek csökkentése, hogy a termelés némileg csökkenjen.

Ha minden európai termelő a burgonyaterületeit 5 százalékkal csökkentené, azt hiszem, az egy ésszerű lépés lenne

– jelentette ki.

Az agrárkamara honlapján idézett cikkben Zanarini rámutatott arra is, hogy „érett, konstruktív és konkrét párbeszédre van szükség a kiskereskedőkkel”. Át kell gondolni, hogyan kell megosztani és felvállalni a költségeket, anélkül, hogy kizárólag a beszállítókra hárulna a teher.

A Zanarini által feltételezett legrosszabb forgatókönyv szerint, ha nem történik időben intézkedés, a termelési többlet a termelés összeomlásával járhat, és egyes gazdák úgy dönthetnek, hogy más, jelenleg jövedelmezőbb növénykultúrák termelésére, például a gabonafélékre állnak át.

Ezért a szakember úgy véli, hogy ez a két szempont alapvető fontosságú, vagyis a területek európai szintű csökkentése, valamint a kiskereskedelmi szektorral való konkrét szakmai együttműködés kialakítása.

Spanyolországban a termelők nem veszik a vetőburgonyát, mert nem tudják, mit tegyenek. Az ágazat a költségek emelkedése miatt a burgonya termőterületének csökkenésére számít Kasztília és Leónban. Eduardo Arroyo, a kasztíliai és leóni burgonyatermesztők szövetségének (Appacyl) elnöke szerint az új szezonban akár 20 százalékkal is csökkenhet a burgonya termőterülete.

„A műtrágya több mint kétszer annyiba kerül, mint tavaly, a nitrogén ára pedig megháromszorozódott. A termelők más növények, például borsó vagy napraforgó termesztésébe menekülnek, így ahelyett, hogy 20 hektáron burgonyát termesztenének, ezt a területet felosztják, és más termékeket termesztenek” – mondta. Mint hozzátette, a legnagyobb problémát az energiaköltségek növekedése jelenti. A szerződéses árak közel 120 százalékkal magasabbak, mint tavaly, ezért a termelők olyan növények termesztésén gondolkodnak, amelyeknek kisebb az öntözési igénye, például a napraforgóé.

Arroyo szerint a burgonya termelési költsége a tavalyi 6500-7000 euróról az idei szezonban elképesztő 8000-8500 euróra emelkedett hektáronként. „Ezt a különbséget a felvásárlási árának emelésével kellene fedezni. Nem éri meg, ha a költségek egy nagyon fontos részét nem tudjuk fedezni”.

Nem ez az első eset, hogy az ágazat a gázolaj árának emelkedésével küzd. „Amit még soha nem láttunk, az a 30 százalékos költségnövekedés mindössze 100 nap alatt. Nem gondoljuk, hogy 2022 folyamán szabályozni fogják az árakat. Úgy érezzük, hogy azon vannak, hogy azok magasan maradjanak, pedig tévedés lenne, ha az energiaárak nem lennének szabályozva”.

A termelők nem vásárolnak vetőgumót, mert nem tudják, mit tegyenek

– jelentette ki Ventura González, az UPA Ávila elnöke.

„A költségek az előző kampányhoz képest 800 euróval vagy még többel emelkedtek hektáronként, a burgonya ára pedig nem változott, így nem érdemes erre fogadni. Jobb, ha nem vetünk burgonyát, ha csak 300 euró nyereséget tudunk elérni hektáronként. Ez egyszerűen nem kifizetődő” – mondta.

Mindeközben Hollandiában eddig a burgonya is elég jól teljesített. Az ipari burgonya értékesítése különösen jól emelkedik. A több mint 0,2 eurós bálásár viszont azt jelenti, hogy kissé drágult az export, de az ipar teljes gőzzel halad előre, ezért a burgonya inkább ebbe az irányba fog mozogni. A szállítás továbbra is akadályt jelent, mind a tengerentúlon, mind Kelet-Európa felé.

A burgonya minősége idén egy kicsit gyengébb Hollandiában. Minden fajtánál van valamilyen probléma. Az Agrias és a Fontane üregesedéstől szenved. A Challengert nehéz tárolni, ami nem segít a minőségen, de a szakemberek szerint a jó keresletnek köszönhetően mindet el fogják adni.

Szerző: Fodor Zoltán / NAK