Rekord burgonyaárat hozott a január vége a lengyeleknél

Az elmúlt tíz év árait magasan meghaladó szintre emelkedett a burgonya ára Lengyelországban, és nem is látszik, hogy mi vethetne véget a drágulásnak.

A burgonya betakarítását követő rendszeres szezonális árvölgy már október elején véget ért Lengyelországban és kisebb emelkedéssel, de ezen a szinten stabilizálódott az átlagár egészen január közepéig – írja a FruitVeB honlapja. Ekkor azonban megkezdődött az az áremelkedés, ami miatt gyanítható, hogy az előző tíz év áraihoz képest egész szezonban rekord áron folyik majd az értékesítés. Jelenleg a sárga burgonya nagybani ára kilogrammonként 1,20-1,50 zloty (105-135 forint), a piros burgonyáé az 1,33-1,70 zloty (120-150 forint), a fehér burgonyáé pedig az 1,67-2,13 zloty (150-190 forint) közötti sávban alakul.

Az utóbbi hetekben jelentősen nőtt a nagybani piacokra és a feldolgozókhoz érkező eladási ajánlatok száma. Emiatt talán elképzelhető az árakban némi visszaesés, de már látszik, hogy ezek az ajánlatok túlnyomórészt a kisebb, 45 milliméter átmérő alatti tételekre vonatkoznak, azaz, ha ez az árcsökkenés be is következik, az a 45+ és 50+ méretű tételek árait várhatóan nem befolyásolja majd, főleg azért mert ezekből a készletek jóval alacsonyabbak a szokásosnál.

Az olcsó import is előidézhetné árak visszaesését, és az Ukrajnából származó áru az év elején még jelentős aggodalomra adott okot. Mostanra azonban jelentősen csökkent ez az aggály, mivel

az ukránoknál a fagyokat követően számottevő mértékben visszaesett a kínálat, amit az árak emelkedése is jelez.

Az év eleje óta, azaz alig négy hét alatt az ukrán nagybani átlagár a kilogrammonkénti 18 hrivnyáról 22 hrivnyára (170-ről 205 forintra) nőtt, ami egyrészt 22 százalékos emelkedést jelent, másrészt egy évvel ezelőtt még csak 5 hrivnya (47 forint) körül alakult az egy kilogrammra vetített átlagár.

A nyugati országokból származó import nem fejthet ki jelentősebb árnyomást, mert a burgonya ott is drága, ezért a Belgiumból vagy Hollandiából származó tételek a lengyel nagybani piacokon jellemzően a kilónkénti 1,80-2,40 zloty (160-215 forint) közötti sávban cserélnek gazdát.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink