Traktorral vonultak be a városokba a dühös lengyel gazdák

Forrás: AFP
Fotó: Beata Zawrzel
Traktorokkal lassították a forgalmat 50 lengyel városban a feldúlt lengyel gazdák múlt heti tüntetésük során. Szerintük a kormány nem foglalkozik az ország mezőgazdasági helyzetével. Ha a lengyel vezetés nem reagál megfelelően, legközelebb Varsóban tüntetnek.

Lengyelország 50 településén tüntettek az AGROunia mezőgazdasági szervezet gazdái február 9-én. A tiltakozók traktorokkal hajtottak be kisebb városokba, főként a Kujawsko-Pomorskie, Łódzkie és Lubelskie vajdaságokban, és az utakon lassították a forgalmat – derül ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) jelentéséből. Amennyiben a lengyel kormány nem reagál megfelelően a tiltakozásra, a gazdák február 23-án Varsóban fognak tiltakozni. A tüntetők szerint

a lengyel kormány nem foglalkozik az ország mezőgazdasági helyzetével.

A gazdálkodóknak szembe kell nézniük a műtrágyaárak emelkedésével, az állítólagos ellenőrizetlen élelmiszerimporttal, az EU Green Deal-el kapcsolatos bizonytalanságával, a terménybiztosítási költségek szabályozásának elmulasztásával, valamint a mezőgazdasági adósságkönnyítésre irányuló kormányzati intézkedések hiányával.


Az AGROUnia csoporthoz tartozó gazdák vezetik traktoraikat egy tüntetésen a lengyelországi Niepolomicében, Krakkó közelében 2022. február 9-én.
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto, AFP

A tiltakozások helyszíne azért esett a városokra, hogy ezzel hangsúlyozzák, a gazdák problémái a városi lakosság problémái is. Sőt, a több gazdaszervezet támogatását is élvező AGROUnia szerint a városlakóknak magasabb árat kell fizetniük az élelmiszerekért, ha nem foglalkoznak a gazdák problémáival, míg az infláció és az élelmiszertermelés csökkenésének költségeit a fogyasztókra kell áthárítaniuk. Michał Kołodziejczak, az AGROUnia vezetője bejelentette, hogy

ha a lengyel kormány nem reagál megfelelően a tiltakozásokra, akkor a gazdák 2022. február 23-án Varsóban fognak tüntetni.

A kormány biztosította a megfelelő forrásokat a műtrágyák támogatására, bár a minisztérium még mindig az Európai Bizottság hozzájárulására vár – fejtette ki Henryk Kowalczyk, lengyel mezőgazdasági miniszter. Hozzátette,

a lengyel vezetés nem fogja lezárni a határokat a Lengyelországon kívülről érkező áruk előtt – az állítólagos ellenőrizetlen élelmiszerimport kérdésével kapcsolatban -, mert ez az exportpiacokon is hasonló akciót okozhatna.

 

Sok lengyel almatermelő dobhatja be a törölközőt

Hatalmasat esett az alma ára Lengyelországban, de így sincs rá vevő. Fehéroroszországba és Ukrajnába nem tudnak eladni, a feleslegnek pedig az EU-ban sincs felvevőpiaca.

A gazdák a terménybiztosítás jobb szabályozását is követelték, amellyel kapcsolatban a miniszter azt hangsúlyozta, hogy a nemzeti költségvetésben biztosított állami támogatások jelenleg a biztosítási költségek kétharmadát fedezik. Mindazonáltal, a lengyel kormány kidolgozott egy törvényt, amely a kamatok elengedését és az adósságtőke visszafizetését biztosítja a mezőgazdasági termelőknek, különösen azoknak, akiknek évek óta tartozásuk van.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink