Sok lengyel almatermelő dobhatja be a törölközőt

Forrás: Getty Images
Hatalmasat esett az alma ára Lengyelországban, de így sincs rá vevő. Fehéroroszországba és Ukrajnába nem tudnak eladni, a feleslegnek pedig az EU-ban sincs felvevőpiaca.  

A lengyelországi Szentkereszt Vajdaság gyümölcstermesztése hanyatlásnak indult, sokak számára ez lesz a vég. A szandomierzi gyümölcstermesztők egyenesen azt mondják, ha semmi sem változik, ez lesz az utolsó éve a gyümölcstermesztésnek ebben a régióban.

Az alma ára fele annyi, mint az előző években, az energia- és gyümölcsösök fenntartási költségei pedig kétszer olyan magasak. A gyümölcsösök tulajdonosai félnek, ha semmi sem változik, ez lesz az utolsó évük, miután a piac két éve stagnál, és az árak nem fedezik a termelési költségeket – írja honlapján a Świętokrzyskie Echo Dnia cikkét idézve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az étkezési alma termelői ára kilogrammonként jelenleg 70-75 groszy (55-59 forint), ami tavaly 1,50 zlotyi (118 forint) volt, de a gyümölcstermesztők szerint még ezen az áron sincs vevő.

Az értékesítési nehézségek oka a nemzetközi helyzet.

Keletre, Fehéroroszországba vagy Ukrajnába nem tudnak eladni almát, és a Nyugat sem akar többet a lengyel almából. Ha egy ilyen év megismétlődik, az a gyümölcsösök végét jelenti. Régen volt már ilyen zűrzavaros a piac. Ráadásul egyre több ajánlat érkezik gyümölcsösök eladására vagy bérlésére Sandomierz térségében, és ami még rosszabb, vevő sincs.