Tejár kilátások

Forrás: Getty Images
Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot rajtunk is a kínai agrárreform, mikor és mekkorát. A szokásos Erste Agrár előrejelzés következik Fórián Zoltántól, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértőjétől.

Ahogy a brit tudósok a reklámban, úgy a tejpiacon az olasz spotárak a kedvelt hivatkozások. Bár nyerstej-kivitelünk már csak kis arányban irányul feléjük, ármozgásaik tanulságosak. Most éppen egy április óta tartó emelkedési fázist mutatnak. Ehhez nyomban hozzáteszem, hogy az EU-ban hónapok óta oldalaznak a tejárak.


Forrás: clal.it

Mindezek fényében tekintsünk a várható világpiaci ármozgásokra! Ennek két mozgatója emelkedik ki. Egyik a korábbi alacsony árakról való elrugaszkodás, készletfeltöltések, nem pedig a fogyasztói kereslet élénkülése. A másik, a kínai importigény csökkenése.

Kína tanult Oroszország élelmiszer-önellátási törekvéseinek sikeréből, és évek óta gyorsuló ütemben fejleszti mezőgazdaságát. Ennek egyik látványos eleme a nemzetközi tejpiactól való függetlenedése. A 2021-es csúcs óta gyakorlatilag állandósult az importfüggés csökkenése. Ezzel párhuzamosan a kínai tejárak azóta harmadukkal mérséklődtek. Most 43 eurós szinten vannak 100 kilogrammonként. Szóval, mint nálunk.


Forrás: USDA, clal.it

Kínában 6,6 millió tehén van, és 42,5 millió tonna tehéntejet állítanak elő. Az import idén 750 ezer tonna körüli lesz, ami már látványosan elmarad a 2022. évi 977 ezer tonnától. A teljes fogyasztás 44,2 millió tonna. A fejlesztések náluk hatalmas telepek kialakítását jelentik, amelyek hirtelen tudják a termelést növelni.

A tejárak csökkenése a beruházásokkal egymás hatását erősítve gyorsítják fel a tejszektor szerkezetváltását Kínában.

Felméréseik szerint, a termelők 70 százaléka már tavaly is önköltség alatti áron volt kénytelen eladni tejét.

A kis- és közepes méretű tejtermelő gazdaságok 2023-ban kezdtek kivonulni a piacról. Mivel a feldolgozók is a nagyobb beszállítókkal való szerződésben érdekeltek, a termelés koncentrálódása egyre gyorsul. Tavaly az átlagos telepenkénti tehénállomány 40 százalékkal nőtt! Eközben a tehénállomány 3 százalékkal emelkedett 2023-ban. Ehhez érdemes tudni, hogy a tejtermelő telepek több mint fele a feldolgozók tulajdonában van, vagy hosszú távú szerződés köti oda. Ők az átlagnál magasabb árakat kapnak. A kivágásokat a marhahús alacsony ára is lassítja. A genetika a koncentráció emelkedésével javul, ami magas hozamokban is megmutatkozik.

Ami a tej- és tejtermék-fogyasztást illeti, tart a lassú emelkedés azzal, hogy a folyadéktej felől szerkezeti elmozdulás van a magasabb hozzáadott értékű termékek irányába. A piacbővülés üteme azonban jelentősen elmarad a termelés növekedésétől, ezért kevesebb importra van szükségük.

A kínai tej- és tejtermékimport tehát tartósan fog csökkenni az előttünk álló években is. Ebből pedig az is következik, hogy nemzetközi árnyomásuk állandósul.

Ezt ránk nézve úgy fordítanám le, hogy a 2020-21-ben látott dinamikus áremelkedések nem térnek vissza.

A következő években 170 és 175 forint közötti éves átlagárakkal számolunk, amihez költségemelkedések is társulni fognak. Ez nem jelent emelkedést az elmúlt két évihez képest. A lényeg: a hatékonyság és hozzáadott érték további növelése nem lanyhulhat.


Forrás: KSH + Erste Agrár előrejelzés

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink