Nőni fog idén Japán sertéshús-importja

Forrás: Getty Images
Lassú a japán sertésállomány újjáépülése, miközben a kereslet élénkül, az exportőröknek kedvez. A vágás növekedésének üteme meghaladta az állománybővülés intenzitását.

A vártnál alacsonyabb lehet idén Japán sertéstermése és sertéshústermelése – jelentette az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA). Az USDA legfrissebb előrejelzése szerint Japánban nőtt a sertéshústermelés, de ennél lassabban épül visszza a sertésállomány. Emiatt Japán sertéshúsimportja növekedhet idén, hogy fedezze a hazai fogyasztást – írja az euromeatnews.

A sertéshús iránti stabil háztartási kereslet a 2021-es hasított test árait a COVID-19 előtti szint fölé emelte 2019-ben. A járvány okozta piaci kockázat ellenére a sertéstartók a sertésvágás és a sertéshústermelés valamivel több mint 1 százalékos növelésével reagáltak az erős árakra.

A sertéshústermelés erős piaca a klasszikus sertéspestissel (CSF) kapcsolatos problémák ellenére továbbra is fennáll. Tavaly még a CSF elleni vakcinázási program ellenére is körülbelül 100 ezer állatot kellett levágni. A sertésállomány importált tenyészkocákkal való újjáépítésére irányuló programok 2018 óta folynak, de a 2021-es globális teherszállítási torlódás késleltette a végrehajtást, és a japán tenyészsertés importját. Ennek eredményeként a vágás növekedésének üteme meghaladta az állomány újjáépítésének ütemét.

A sertéshús iránti kereslet élénkülése, valamint a továbbra is stabil kiskereskedelmi kereslet a sertéshúsfogyasztás erősödésére utal.

A marhahús magas ára növelheti a sertéshús iránti keresletet is,

ami miatt az USDA növelheti a japán sertéshús-fogyasztásra vonatkozó előrejelzéseit 2022-ben. Bár 2021-ben 2020-hoz képest szinte változatlan maradt, a nagyobb otthoni főzés a sertéshúsfogyasztást magasabbra emelte, mint a 2019-es COVID-19-járvány előtt, mégpedig körülbelül 8 százalékkal a friss vagy fagyasztott sertéshús, és 4 százalékkal a feldolgozott termékek esetében.

A japán sertéshús-import várhatóan valamivel magasabb lesz, hogy egyensúlyba hozza a várhatóan alacsonyabb hazai sertéshústermelést 2022-ben. A kereslet növekedése azonban a globális ellátási lánc zavarai miatt meghaladhatja a kínálatot. Ennek eredményeként az USDA arra számít, hogy a japán importőrök készletei 2022-ben csökkenni fognak.

Japán 2021-es hűtött sertéshús-importja kissé meghaladta a 2019-es szintet, de a fagyasztott sertéshús behozatala nagyobb mennyiségben csökkent, így a 2021-es import még mindig alacsonyabb volt, mint 2019-ben. Végül Japán belföldi készletei 2021-ben az erős kereslet és a lassabb import miatt csökkentek. Az USDA várakozásai szerint ez a helyzet legalább 2022 első felében folytatódni fog.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink