A magyar agrárium számára kiemelten fontos a japán piac

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Hazánk célja a Magyarország és Japán közötti agrárkapcsolatok további élénkítése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint, miután hivatalában fogadta Masato Otaka Japán nagykövetet. Az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel közölte: a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy számos területen mutatkozik lehetőség az együttműködésre; különös tekintettel a technológiai tudásátadásra és az agrárkülkereskedelemre. A miniszter a gazdasági együttműködés területén a sertéshúsban, szárnyasokban, kacsában, mézben és a medical foodban rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet, ezen termékek tekintetében ugyanis nagy kapacitásokkal rendelkezik az ország.

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen az élelmezésbiztonság is szóba került. Nagy István közölte: a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar több mint 20 millió ember ellátására képes. A teljes élelmiszeripari szektor megújulás alatt áll. „Vágóhidakat, szárítóüzemeket, állattenyésztési telepeket építünk és a gyümölcsültetvényeket is a legkorszerűbb technológiával szereljük fel. A versenyképesség és a hozzáadott érték növelése a cél. Nem alapanyagot, hanem feldolgozott, jó minőségű termékeket szeretnénk exportálni. A beruházásokra és a technológiai megújításra éppen ezért háromszor több forrást biztosítunk. Ebben a folyamatban pedig szívesen látjuk a japán befektetőket” – tette hozzá.
A tárcavezető kitért arra is, hogy Magyarországon van a világ egyik legnagyobb génbankja. Az őshonos magyar fajtákban rejlő potenciál gazdaságilag is komoly lehetőséget jelent. A szőlészet kapcsán a miniszter kifejtette, elsődleges célunk, hogy kiváló minőségű bort csináljunk és a termőhelyi sajátosságokat minél szélesebb közönség számára meg tudjuk mutatni. A magyar termelők azon dolgoznak, hogy továbbra is megkülönböztetett érzés legyen magyar bort inni.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország a továbbiakban is következetesen a szankciók eltörlését támogatja az EU-ban a fukusimai katasztrófát követően a japán élelmiszeripari termékekre kivetett, és jelenleg is érvényben levő korlátozások kapcsán. Nagy István a magyar sertéshús vonatkozásában a Japánban alkalmazott regionalizációra is felhívta a figyelmet, ebben a hazai termékek a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek. Az élelmiszer-biztonság egy bizalmi kérdés, éppen ezért hazánk kiemelt figyelmet fordít erre a területre – húzta alá a tárcavezető a közlemény szerint.