Nagyot üt a görög agrártermelésen a klímaváltozás

Forrás: BBC
A görög mezőgazdasági termelés átlagosan 15-20 százalékkal fog csökkenni az éghajlatváltozás következtében – állítja az athéni egyetem egyik professzora.

Az éghajlatváltozás a Földközi-tenger keleti medencéjében és a Közel-Keleten is súlyos hatással van a mezőgazdasági termelésre. A kelet-mediterrán térség mezőgazdasága hanyatlik Andreas Karamanos, az Athéni Mezőgazdasági Egyetem professzora szerint, derül ki a Euronews tudósításából.

Karamanos professzor véleménye szerint már számos kutatás áll rendelkezésünkre szerte a világon, amely azt mutatja, hogy az éghajlatváltozásnak rövid és hosszú távon egyaránt súlyos hatása van a mezőgazdaságra.

Az általunk 10 évvel ezelőtt Görögországból gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a mezőgazdasági termelés átlagosan 15-20 százalékkal fog csökkenni.

– mondta a professzor, aki hozzátette, hogy véleménye szerint van alapja annak a gondolkodásnak, miszerint a Földközi-tenger keleti medencéjében és a Közel-Keleten is hasonló, vagy még a görögországinál is nagyobb csökkenés várható a mezőgazdaságban.

Az előrejelzések pedig korántsem megnyugtatóak. A klímaváltozás hatásaival foglalkozó prognózisok az évszázad közepére és végére vonatkoznak. Van enyhe, súlyos és még súlyosabb forgatókönyv is. Tehát, ha az akut forgatókönyv valósul meg, amely a század végére mintegy öt fokos hőmérséklet-emelkedést vetít előre, akkor

a hatások még a vártnál is negatívabbak és drámaibbak lesznek

– fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink