Már nem a pálmaolaj a legolcsóbb

Forrás: Getty Images
Addig-addig emelkedik a pálmaolaj ára, hogy elveszíti a legolcsóbb növényi olaj címét. Eközben a napraforgó európai aratása egyre romló termést mutat. A szója- és olívaolaj árak lefelé, a többi felfelé mozog. Az EU főbb növényiolaj-készletei (szója, repce, pálma, napraforgó olaj) 2024/25-re várhatóan 1,7 millió tonnára csökkennek, ami a legalacsonyabb szint a 2020/21 óta, főként a napraforgó és a pálmaolaj alacsony készletei miatt. Mi lesz ebből? – a teszi fel a kérdést cikkében Fórián Zoltán, Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője.

Kevesebb napraforgó

A szárazság és a hőség világszerte visszavetette a napraforgó termését, de különösen az Európában csökken. Kisebb feldolgozás, kevesebb napraforgóolaj várható, ami magasabb árakat jelent, hacsak a többi növényi olaj ára nem szab ennek gátat.

A Strategie Grains éppen a napokban csökkentette előrejelzését az Európai Unió napraforgótermésére, elsősorban a rossz közép-kelet-európai időjárás miatt, és csökkentette a repce termésére vonatkozó becslését is, immár az ötödik egymást követő hónapban.

A következő szezonra vonatkozó előrejelzések ezzel szemben javultak: az első becslések szerint a repce területe 4 százalékkal növekszik, míg a napraforgó és a szójabab területe stabil marad. A tanácsadó cég arra számít, hogy az EU-27 2024-es napraforgómag-termése eléri a 8,9 millió tonnát, ami 400 ezer tonnával kevesebb az egy hónappal korábbi előrejelzésnél, és 9,8 millió tonnával kevesebb, mint 2023-ban. „A betakarítás előrehaladtával katasztrofális napraforgóhozamok igazolódnak, Bulgáriában és Romániában a hozamok várhatóan 15 éve a legalacsonyabbak lesznek” – áll a tanácsadó cég jelentésében. „Magyarországon is kiábrándító a helyzet, az ötéves átlaghoz képest 5 százalékkal csökkennek a hozamok az országban. Franciaországban a növény fejlődésének késedelme késői betakarítást okoz, és ezáltal növeli a rossz időjárásnak való kitettséget” – tette hozzá a vállalat.

A Strategie Grains szerint az EU-ban a repcetermés 16,7 millió tonna lesz, ami alacsonyabb a korábbi 16,9 millió tonnánál, és több mint 16,5 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly. Az előrejelzések felülvizsgálata elsősorban Németországot érinti.

A tanácsadó cég a napraforgó és a repcemag árának további emelkedését jósolja az EU-ban az EU és a világ mérlegének jelentős hiánya miatt a magok és növényi olajok tekintetében.

Drága pálmaolaj

A pálmaolaj elvesztette pozícióját, mint a világ legolcsóbb étolaja. Mindez a legnagyobb termelő országok termelésének csökkenése és számos alternatív olaj miatt – jelentette az UkrAgroConsult a Bloombergre hivatkozva. Az indonéz és malajziai pálmaültetvények, amelyek a világ ellátásának 85 százalékát teszik ki, problémákkal küzdenek. A kis földtulajdonosok vonakodnak kivágni az elöregedett fákat és újraültetni őket, mivel 4-5 évig is eltarthat, amíg az új fák gyümölcsöt hoznak, szemben a szójabab körülbelül 6 hónapjával.

A pálmaolaj ára 2024-ben eddig 10 százalékkal emelkedett, míg a szójaolaj ára körülbelül 9 százalékkal csökkent.

A pálmaolajnak azonban olyan termelési adottságai vannak, amelyek csak rövid távon ingathatják meg árvezető pozícióját. Felhasználása olyan széles körű, hogy tartós kiváltása nehezen képzelhető el.

Olcsóbb olíva, szója

Mivel az olívaolaj termelés dinamikus csökkenésnek indult, és a hamisítások is dübörögnek, az árak mérséklődni fognak. A készletek gyorsan feltöltődnek, a fogyasztás várhatóan ismét emelkedni kezd.

A szójaolaj árai egy év alatt mintegy negyedükkel csökkentek.

Összességében úgy látom a minket leginkább érintő növényi olajok ára sokkal inkább felfelé fog mozogni, mint mérséklődni az előttünk álló hónapokban.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink