Magasan indulnak Lengyelországban a léalmaárak

Fotó: Kovács Péter / Hajdú-Bihari Napló
A nagy kereslet hatása érezhető a lengyelországi léalma-árakban, amelyek a tavalyinál jóval magasabbak a szezon ilyen korai szakaszában.

Lassan lendületbe jön az almaszezon Lengyelországban, bár még mindig csak a nyári időszakba, azaz a szezon legelején járunk. Az egy évvel korábbi mennyiségekhez képest nincs kevesebb alma a piacon, de ez csak a frisspiaci szegmensre igaz, az ipari alma felvásárlásának területén más a helyzet: még mindig kevés a gyümölcs, jóval kevesebb, mint a feldolgozók által igényelt volumen – idézte a lengyel Fresh Market Info tudósítását a FruitVeB honlapja. Ezért az árak jóval magasabbak, mint egy éve: jelenleg kilogrammonként 0,50-0,55 zloty (42,7-47 forint) között alakulnak. Nagy területi különbségek figyelhetők azonban meg, a fenti árak a Mazóviai vajdaságban (Mazowieckie) érvényesek, a Łódzi (Łódzkie) és Lublini (Lubelskie) vajdaságokban az árak a régi szinten maradtak, és 0,47-0,49 zloty (40-42 forint) körül ingadoznak.

Az ipari alapanyag iránti kereslet magas, mivel a lengyel sűrítmény iránti kereslet is stabilan magasnak mondható. De van egy másik tényező is:

a piac kezdi felismeri, hogy idén kevesebb alma lesz elérhető.

Sőt, sokkal kevesebb, mint amennyiről az eredeti előrejelzések szóltak. És bár a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nagy a kórokozók nyomása, ami azt jelenti, hogy nagy százalékban lesznek olyan almák, amelyek nem lesznek alkalmasak frisspiaci értékesítésre, a termelés ilyen jelentős csökkenése és a feldolgozásra szánt nyersanyag iránti nagy kereslet mellett az áraknak logikusan emelkedniük kellett.

Tegyük hozzá, hogy a száraz feldolgozásra és a préselt gyümölcslevekhez (NFC) felhasznált alma ára jelenleg 0,55-0,65 zloty (47-55,5 forint) szinten van. Ez 7 százalékkal több, mint augusztus elején, és éves szinten mintegy 13 százalékos emelkedésről van szó. Az Antonówka alma felvásárlási ára kilónként 0,60-0,62 zloty (51-53 forint), a tavalyi termésből származó Ligol vagy Idared fajtáké (hámozásra szánt alma) pedig kilogrammonként 0,75-1,00 zloty (64-85 forint) között alakul.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink