Lenyomják a versenytársak az ukrán alma árát

Forrás: Getty Images
A török, iráni és szerb áru miatti verseny várhatóan jelentősen csökkenti majd az Ukrajnából exportált alma árát.

A tavalyinál lényegesen alacsonyabb árszintre számíthatnak az ukrán exportőrök – állítja Volodimir Gurzsi, az Európába, Ázsiába és a Közel-Keletre is exportáló USPA Fruit elnöke. A FruitVeB honlapja által idézett Gurzsi szerint az alacsonyabb árak irányába mutató tényezők között az előző évinél nagyobb európai, és különösen lengyel termés, valamint a várhatóan rekordszintet elérő török és iráni almaexport szerepel, de az USPA piacain a jó szerb almatermés is konkurenciát jelent.

Ukrajna a logisztikai költségek területén is hátrányban van: a kelet-európai országokkal szemben konténerenként csaknem kétszeres áron, 3-5 ezer dollárral drágábban tud szállítani a keleti piacokra, attól függően, hogy az ország melyik részéből indítják a szállítmányt. Az sem jó hír, hogy Lengyelország az áram megdrágulása miatt a lehető legnagyobb mennyiségben igyekszik almát exportálni, hogy minél kisebb volument kelljen betárolni.

Gurzsi szerint „a kedvezőtlen hírek ellenére hiszek abban, hogy folytatni kell az exportot az új idényben is, Istenben, no és a fegyveres erőkben bízva.”

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink