Korán jön idén a spárgaszezon Németországban

Fotó: esti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Az enyhe télnek és az utóbbi hét napos időjárásának köszönhetően már március végén indulhat a német spárgaszezon.

A Fruchthandel értesülései szerint március végén már jelentős mennyiségű belföldi spárga kerülhet a piacra Németország melegebb éghajlatú területeiről, pedig a „Spargelzeit” általában csak április közepén kezdődik – írja honlapján a FruitVeB. A 600 tagot tömörítő Délnémet Spárga- és Szamócatermesztők Egyesülete (VSSE) a magasabb termelési költségek miatt kis mértékben emelkedő árakra számít ugyan, de közleményük szerint a mennyiséggel és a minőséggel nem lesznek problémák.

Simon Schumacher, a VSSE elnöke szerint a nyersanyagok és a munkabérek drágulása jelenti a fő kihívást az ágazat számára. A helyi termelők számos lépést tettek a költségek csökkentése érdekében, például jelentősen növelték a gépesítettséget. Ennek is köszönhető, hogy a jelenleg termelt fajták hozama és minősége is kiválónak mondható. Már húsvét előtt is nagy mennyiségben és első osztályú minőségben lehet az üzletekben spárgát vásárolni.

Ahogy az alma az őszi szezon jellegzetessége, úgy a tápanyagokban gazdag és igen alacsony kalóriatartalmú spárga a tavasz beköszöntének hírnöke Németországban. Olyannyira szeretik, hogy

az Európai Unió teljes termésének körülbelül 40 százalékát a németek adják, több mint kétszer annyit termelnek, mint a spanyolok vagy az olaszok.

Észak-Amerikával és Nagy-Britanniával ellentétben, ahol a zöld spárga a népszerűbb, a német ízlésvilághoz egyértelműen a fehér spárga illik jobban, és bár a zöld spárga területe az utóbbi években növekedést mutatott, 90 százalékban még mindig fehér spárgát termesztenek az országban. A ’Spargelzeit’ kezdetét az időjárás erősen befolyásolja, általában április közepén indul, de egyes években április végére tolódik ki kemény tél és hűvös tavasz esetén. Idén talán kissé szokatlanul korán, március végén kezdenek a boltok német spárgát árulni, tavaly az első osztályú fehér spárga ára 15-20 euró/kg, a másodosztályúé 15 euró/kg körül alakult, idén vélhetően drágulás következik. A polcokon már korábban is lehetett találkozni görög, spanyol és perui importból származó áruval, ami ráadásul általában olcsóbb is a belföldi spárgánál, de ez még nem jelenti a „Spargelzeit” kezdetét.


Forrás: Destais/FruitVeB

A németek a Destatis adatai szerint 2010 körül évi 100 ezer tonna spárgát termesztettek, ami folyamatos emelkedéssel 2018-ra már 133 ezer tonnára emelkedett. A 2020-as évben a koronavírus járvány miatt kevesebb külföldi vendégmunkást tudtak alkalmazni a német gazdaságok, így a belföldi termelés több mint 10 százalékkal esett vissza, de tavaly már körülbelül 120 ezer tonnát takarítottak be 22,8 ezer hektárról. Ehhez jön még jelentős mennyiségű, legalább 25 ezer tonna körüli, főleg szezonon kívüli import, elsősorban Spanyolországból és Görögországból. A legjelentősebb termesztőkörzetek Alsó-Szászország, Baden-Württemberg és Észak-Rajna-Vesztfália. A spárgaszezon hivatalosan június 24-ével, Keresztelő Szent János napjával zárul.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink