Korábban indul a német szamócaszezon

Forrás: Getty Images
A tavalyinál egy héttel korábban, április 15-én indul Dél-Németországban a fóliaalagutakban a szamóca betakarítása.

Az időjárás a 2024-es évben szinte ideálisan alakult Németországban a szamócapalánták számára: sem fagyos éjszakák, sem viharok nem fordultak elő a kora tavaszi időszakban. A FruitVeb honlapján idérték a lnémet Spárga- és Szamócatermesztők Szövetsége (VSSE) előrejelzését, amely szerint Dél-Németországban a fóliaalagutakban április 15-e körül fokozatosan megkezdődhet a szamóca betakarítása, a hűvösebb régiókban pedig körülbelül két héttel később indulhat meg az idény.

A német szamóca jelenlegi helyzetének értékelése egyöntetűen pozitív.

Minden rendben van a szamócával, eddig sem fagy, sem vihar vagy szokatlan hőség nem nehezítette a munkánkat, és az enyhe téli időjárás sem bizonyult problémásnak

– összegzett Christof Steegmüller, a Baden-Württemberg és Pfalz tartományokban dolgozó szaktanácsadó. „Az enyhe tél miatt idén korán kezdünk a szamócával, és mivel Dél-Hessenben a talaj túlnyomórészt kellően laza, a magas vízszint eddig nem okozott észrevehető károkat” – nyilatkozta Katrin Hetebrügge, hesseni szaktanácsadó.

Németország nyugati részén alapvetően jól fejlődnek az állományok, és a kifejezetten meleg telet követően úgy tűnik, korán kezdődik az idei szezon. Arra számítanak, hogy a korai termőhelyeken a jövő naptári hét közepén vagy végén már megkezdődhet a betakarítás.

Észak-Németországban is korai szezonra számítanak, már virágoznak a szamócatövek, ami azt jelenti, hogy nagyon korán kezdődhet a szezon: Hamburg környékén és Alsó-Szászországban akár április 28-a körül, Schleswig-Holsteinben pedig egy kicsit később. A vásárlók így áprilistól júliusig találkozhatnak majd német szamócával.

Tavaly német háztartások 53,5 százaléka vásárolt legalább egyszer belföldi termésű szamócát.

Ez nagyrészt megfelel az előző évi szintnek, de jóval magasabb, mint a 2021-es 50,3 százalék. A GfK háztartáspanel adatai szerint 2023-ban minden háztartás összesen 4,13 kg (2022: 4,34 kilogramm/háztartás, 2021: 4,21 kilogramm/háztartás) szamócát vásárolt összesen.

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint a 2023-as németországi szamócatermés volumene 130 649 tonna volt, ami közel 2 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. Ennek fő oka, hogy a szabadföldi termőterület 6,5 százalékkal, 9324 hektárra csökkent. A szamócatermesztéssel foglalkozó gazdaságok száma tovább csökkent, 2023-ban 4 százalékkal, 1842 gazdaságra.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink