Alacsony árakra panaszkodnak a lengyel szamócatermelők

Forrás: Getty Images
A szamócaállmányok fejlődése kissé megtorpant, de félő, hogy a feldolgozóipar lanyha kereslete miatt igen alacsony árakkal számolhatnak az idei eperszezonban a termelők.

Folyamatosan nő a nagybani piacokon a lengyel szamóca kínálata, bár az utóbbi hetek időjárása visszavetette az állományokat (a mazóviai körzetben például -5 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet a múlt héten). A FruitVeB honlapjáén megjelent írás szerint ennek következtében a belföldi szamóca ára (és ezek még zömmel a fóliaalagutakból és üvegházakból származó tételek) a nagybani piacokon kilónként 12,00-18,00 złoty (1080-1620 forint) között mozog, ami 15 złoty/kilogramm (1350 Ft/kilogramm) átlagárat jelent.

Sok termelő szerint ez még mindig túl alacsony, figyelembe véve a fagyok okozta károkat. És valóban: 2023-ban a rendes szezon kezdetén, május közepén az egy kilogrammra vetített átlagár 24 złoty (2160 forint) volt, 2022-ben 17 zloty (1530 forint), 2021-ben pedig 22,5 zloty (2025 forint).

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a nagybani árak nem csak a belföldi kínálat alapján alakulnak, mert import is van a piacokon, mégpedig bőségesen. És ezeknek a tételeknek az ára még mindig a 9,00-11,00 zlity (810-990 forint) között mozog. Mivel ezekből az árukból igen nagy mennyiség található a lengyel boltokban, elkerülhetetlen a lengyel szamóca árának további csökkenése, ami a szabadföldi termesztésből származó áruval úgyis bekövetkezett volna, csakhogy szakértők szerint az idei szezonban ennek mértéke ijesztő lehet.

Ennek oka, hogy a feldolgozóipari kereslet igen nagy valószínűséggel lanyha lesz az idei évben, ami azzal a hatással jár, hogy a gyengébb minőségű, eleve az iparba szánt tételek az étkezési piacokon fognak megjelenni (ráadásul egy olyan szezonban, amikor a fagyok miatt eleve terméskiesésekkel számolnak az étkezési minőségű árut termelő gazdák). Az árzuhanás mértékét tompíthatja, hogy előrejelzések szerint a szabadföldi szamóca idei termése igencsak szűkös lehet, ráadásul minden bizonnyal a szezon is rövidebb ideig tart majd.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink