Komoly válságjelek az ír baromfipiacon

Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld
„Nagy a valószínűsége annak, hogy a szupermarketekben üresek lesznek a polcok, mivel a gazdálkodók nem helyeznek ki naposmadarakat vagy tojótyúkokat, hacsak nem térítik meg a költségeket” – figyelmeztetett Nigel Sweetnam, az IFA baromfiágazat elnöke.

Az ír baromfiágazat a költségek növekedésével és a gazdálkodók alacsony haszonkulcsával szembesül, és ez egy válság kezdete lehet, ahogy Nigel Sweetnam, az IFA Poultry elnöke egy sajtóközleményben hangsúlyozta figyelmeztetett a közelgő válsághelyzetre – írta az Euromeat.

Eddig a feldolgozókkal és a tojáscsomagolókkal folytak tárgyalások az IFA kampány részeként, hogy megtérítsék a gazdák költségeit a piacról. Nigel Sweetnam elmondta, hogy a termelők nem kaphatnak több hitelt, és nem engedhetik meg maguknak az energiaszámláikat.

„Az ukrajnai háború soha nem látott szintre sodorta a takarmány- és energiaárakat, ami azt jelenti, hogy a csirkefeldolgozók esetében további takarmány- és energiaköltségeket kell fedezni, mielőtt visszahárítanák a szükséges emelést a gazdákra. A feldolgozók és a tojáscsomagolók által kínált emelés a piacról beszerezhető részesedésükből messze nem felel meg a termelőknek” – mondta.

Az IFA Baromfi Bizottság alelnöke, Brendan Soden elmondta, hogy a termelők nagy veszteségeket szenvednek el. Mint mondta, az árak azonnali emelése nélkül az egész ágazat veszélyben van.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink