Kedvez a piaci helyzet a lengyel almatermesztőknek

Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság
Valószínűleg nem lesznek almalé- és koncentrátum-értékesítési nehézségek, és közel 4,5 millió tonnás teljes lengyel almatermés 70-72 százaléka kerülhet a feldolgozóüzemekbe.

A Belgrádban megrendezett Prognosfruit konferencián a WAPA (World Apple and Pear Association) összesen 4,495 millió tonnás lengyel almatermést jósolt a 2022-es évre (míg a Lengyel Statisztikai Hivatal korábbi előrejelzésében 4,2 milliós termést valószínűsített) – számolt be honlapján a FruitVeB. A szervezet becslései szerint ebből 3,2 millió tonnát dolgoznak fel, amivel Lengyelország továbbra is messze az Európai Unió vezető országa lesz. Az EU-ban az idén várható 12,168 millió tonnás termés körülbelül 35 százaléka (4,3 millió tonna) kerül majd feldolgozókba, ami 1 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A jelenlegi piaci helyzet kifejezetten kedvező a termelők szempontjából:

az almalé-koncentrátum (AJC) és a nem sűrített (NFC) almalékészletek mennyisége az előző évek átlaga alatti, ezért valószínűleg az értékesítéssel nem lesznek problémák.

Tovább javítja a helyzetet, hogy Kínában a tavalyinál 22 százalékkal kisebb almatermés várható. a tavaszi fagy- és jégkárok miatt, ezért az Egyesült Államokba irányuló lengyel AJC-export valószínűleg jelentős fellendülést mutat majd. Ugyanakkor a feldolgozóipar kemény kihívásokkal szembesül az idén, mivel a gázárak emelkedése miatt 50-60 százalékkal drágul a feldolgozás, és egyelőre úgy tűnik, hogy a kínai feldolgozókat ilyen hatás nem éri. Tehát bár valószínűleg kevesebb kínai áru jelenik meg a világpiacon, az ára minden bizonnyal nagyon vonzóvá teszi a felvásárlók körében.