Nagy készletre érkezik a tavalyinál több idei almatermés

Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló
A tavalyinál 1 százalékkal lehet magasabb az uniós almatermés, amely így elérheti a 12,17 millió tonnát.

A huszonegy legjelentősebb uniós almatermesztő ország által rendelkezésre bocsátott információk szerint az Európai Unió idei almatermése 12,168 millió tonna lesz, ami 1 százalékkal haladja meg a 2021-ben betakarított mennyiséget, és 9 százalékkal nagyobb a 2019-2021 közötti évek átlagánál – írja a FruitVeB honlapja a WAPA (World Apple and Pear Association) védnöksége alatt rendezett Prognosfruit konferencián elhangzottakra hivatkozva.

A fő fajták közül a Golden Delicious esetében 5 százalékos csökkenés (2,06 millió tonnára), a Gala esetében pedig 2 százalékos bővülés várható (1,61 millió tonnára).

Jelentős, 10 százalékos visszaesés várható ugyanakkor az Idarednél (729 helyett csak 659 ezer tonna), míg a Red Delicious becsült termése a tavalyinál 3 százalékkal nagyobb, 697,1 ezer tonna lesz.

Az uniós termés bővülése a Cripps Pink, Elstar, Pinova, Red Jonaprince, illetve egyéb új klubfajták esetében is tetten érhető.

A WAPA adatai szerint egyébként július 1-jén a tavalyinál 16,5 százalékkal több alma volt az európai raktárakban, körtéből pedig 27 százalékos a többlet.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink