Helyzetkép: így alakul a világ idei agrártermelése

Forrás: Tolnai Népújság
Fotó: Mártonfai Dénes
Aszály sújtja a brazil és paraguayi szójababtermesztőket, míg Indiában közel 30 százalékkal nő a repcemag termés. Ausztráliában 33 százalékkal nő a ciroktermés mennyisége, mialatt az új hibrid rizsfajtákat bevezető Pakisztánban rekordtermés várható.

Szárazság miatt csökken a szójabab termelése Brazíliában és Paraguayban, míg az aszály hatalmas károkat okoz az iraki búzatermesztőknek. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) februári jelentése szerint idén az indiai repcemag mennyisége csaknem 30 százalékkal nő és a fülöp-szigeteki kukorica is rekordtermést produkál. A nagyobb termőterületnek és a kedvező időjárásnak köszönhetően jó lesz a ciroktermés Ausztráliában. Mialatt a rizstermelés erősen visszaesik Kubában a világjárvány miatt, addig Pakisztánban, ahol új hibrid rizsfajtákat vezettek be, rekordtermés várható. A világ idei mezőgazdasági termelésének várható alakulásáról számolunk be.

Brazil szójabab: aszály csökkenti a termelést

Brazília szójababtermő területein, Paranában és Rio Grande do Sulban és Mato Grosso do Sul délkeleti részén történelmi aszály uralkodik. A helyzet nagyfokú párolgási stresszt eredményezett, a szójabab nedvességstresszre érzékeny fejlődési szakaszában. Jelentős terméskiesésről számoltak be a kevés csapadékot kapó területekről a brazil agrárium adatszolgáltatói. Így, Brazília szójababtermelését a 2021/22-es gazdasági évre 134 millió tonnára becsülik, ami 3 százalékkal alacsonyabb a tavalyi szezon rekordterméséhez képest.

Paraguayi szójabab: rekordalacsony terméshozam

Paraguayban szintén nagy probléma a szárazság. Kelet-Paraguay területein a vegetációs időszak során tartósan száraz körülményekről számoltak be, beleértve a legnagyobb termést hozó Alto Paraná megyét is, de volt olyan termővidék, ahol szeptember 30-tól decemberig nem esett elegendő eső. Bár ez eső januárban megérkezett, a magas fehérjetartalom mellett nagyon kicsi babok várhatók ettől a terméstől. A korai jelentések szerint a terméshozamok alacsonyak és elmaradnak még a 2008/09-es és a 2011/12-es évjárat történelmileg alacsony átlagterméseitől is; hektáronként 2,25 tonnára becsülik. A 2021/22-es gazdasági évben 6,3 millió tonnára tehető Paraguay szójababtermelése, ami 26 százalékkal kevesebb az előző havinál és 36 százalékkal az előző évinél.

Indiai repcemag: 27 százalékkal nő a termés

Indiában a repcét november elejétől vetik és márciusban takarítják be. Az indiai gazdák idén 25 százalékkal növelték a repce vetésterületét, ami a kedvező ültetési körülményeknek és a 2020-tól 9 százalékkal magasabb minimális támogatási árnak köszönhető. A kereskedelmi jelentések nem jeleztek kártevők vagy betegségek előfordulását, így az USDA 10,8 millió tonnás termésre számít a 2021/22-es gazdasági évben, ami 27 százalékkal több, mint tavaly.

Brazil kukorica: csökkenő előrejelzés az első terméshozamok miatt

A teljes kukoricatermést jelenleg 114 millió tonnára becsülik, ami 27 millió tonnával több a tavalyinál. A teljes betakarított területet 21 millió hektár mindhárom kukoricatermés esetében, 5 százalékkal növelve a tavalyi területet. A terméshozamot 5,5 tonnára becsülik. Az e havi csökkenés tükrözi a déli területek első termésének kiesését.

Bővebben is beszámolunk Brazília kukoricatermelésével és kereskedelmével kapcsolatban.

Fülöp-szigeteki kukorica: negyedéves rekordtermelés

A harmadik negyedévi termelés 12 százalékkal csökkent az előző évihez képest, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy a gazdálkodók jövedelmezőbb terményekre tértek át és a minőségi vetőmagok nem terjedtek el széles körben. Ezzel szemben a negyedik negyedévi kukoricatermés felülmúlta a várakozásokat. A kukoricatermelés 29 százalékkal, a termőterület pedig 18 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az USDA a 2021/22-es gazdasági évre a kukoricatermelést 8,1 millió tonnára becsüli. A Fülöp-szigeteki mezőgazdasági minisztérium szerint a negyedik negyedévben a rekord kukoricatermés a kormányzati támogatásnak és a bővítési szolgáltatásoknak köszönhető.

Iraki búza: vízhiány okozta hatalmas terméskárok

Irak a harmadik legnagyobb búzatermelő a Közel-Keleten, 4,1 millió tonnás átlagtermeléssel (ötéves átlag alapján). A 2021/22-es szezont azonban az egész közel-keleti régiót érintő nagyfokú szárazság nehezítette. Az egész tenyészidőszakot átívelő átlag alatti csapadékmennyiség nem csak tartósan szuboptimális talajnedvességi viszonyokat eredményezett, hanem jelentősen korlátozta az öntözővíz rendelkezésre állását is. A vízhiány pedig akadályozta a terméshozamokat és a legfontosabb búzatermő vidékeken okozott hatalmas terméskárokat. Irak búzatermelése a 2021/22-es gazdasági évben 3,5 millió tonna búzára tehető az USDA becslése szerint, ami 24 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A terméshozam 9 százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyinál, hektáronként 1,75 tonnára lehet számítani.

Egyesült Királyság búzája: több a termés, mint tavaly

Az USDA becslése szerint az Egyesült Királyság 2021/22-es gazdasági évben 14 millió tonnás lesz, ami 45 százalékkal több a tavalyinál, ez 3 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot. A betakarított, 1,8 millió hektáros terület nagysága 29 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, amikor a túlzott esőzések gátolták a telepítéseket. A hektáronkénti terméshozam várhatóan 7,8 tonna körül alakul, az ötéves átlag körül, a tavalyihoz képest 12 százalékkal több.

Ausztrál cirok: nagyobb termőterület, több termés, jobb terméshozam

A cirok vetésterülete ebben a szezonban nőtt Ausztráliában, mivel az árak más nyári kultúrához képest a ciroknak kedveztek. Az egyik fő termelő államban, Queenslandben az október-novemberi átlagon felüli csapadék támogatta a korán vetett cirok csírázását és megtelepedését, ami további cirokültetvények létrehozásához vezetett. A kedvező időjárás a cirokövezet szinte minden részén a terület és a termés növekedését eredményezték. Ausztráliában egyébként a ciroktermelés két keleti államban összpontosul. Queensland termeli a cirok 72 százalékát, Új-Dél-Wales adja a maradék 28 százalékot. A 2021/22-es gazdasági évi ciroktermelése az USDA becslése szerint 2 millió tonna lesz, ami 33 százalékkal magasabb az előző évinél. A termőterület is nőtt 18 százalékkal, a terméshozam pedig 3,3 tonnás hektáronkénti teljesítménnyel 34 százalékkal lesz több a tavalyinál.

Kubai rizs: alacsonyabb terület miatt csökkent termelés

Közel egy évtizedes csökkenő tendenciáját követi a 2020/21-es évre vonatkozó erőteljes rizstermelés visszaesése, amely a gazdasági veszteségek és a COVID-19 világjárvány következtében fellépő üzemanyag- és műtrágyahiánynak köszönhető. A 2021 elején bejelentett rizs termelésének növelését célzó reformok ugyan teljesültek, a világjárványból való lassú kilábalás miatt az USDA arra számít, hogy a rizstermelés a jelenlegi szezonban alacsony szinten marad. A 2021/22-es gazdasági évben a kubai hántolt rizstermelést 176 ezer tonnára becsüli, ami 35 százalékkal van az ötéves átlag alatt, hasonlóan a betakarított terület csökkenéséhez, ami 75 ezer hektárra tehető.

Pakisztáni rizs: rekordtermelés

Pakisztán a basmati és fehér hosszú szemű rizs vezető termelője és exportőre. A rizs a második helyen áll az ország alapvető élelmiszernövényei között; exporja Pakisztán egyik fő devizabevételi forrása. A teljes rizstermelés 90 százalékát adja a két fő rizstermelő tartomány, Pandzsáb és Szindh; Pandzsáb önmagában az ország basmati rizsének 100 százalékát termeli. A 2021/22-es gazdasági év rizstermelésére 8,7 millió tonnára emelkedett, ami rekordnak számít. A termelésnövekedés az új, nagyobb hozamú hibrid rizsfajták bevezetésének, a jobb agronómiai gyakorlatoknak és a megnövekedett vetésterület köszönhető. A pakisztáni gazdálkodók ugyanis a gyapotról a rizsre és a kukoricára váltanak, mivel a pakisztáni kormány politikája a rizstermesztők számára megfelelő inputanyagokat biztosított. Az idei rekortermés 3 százalékkal több a a tavalyinál a terméshozamhoz hasonlóan, amit hektáronként 3,84 tonnára becsülnek.

Tanzániai gyapot: növekvő termés

Tanzánia gyapottermelésének közel 99 százalékát északnyugaton, a Viktória-tó közelében termesztik, körülbelül 400 ezer 0,5 és 5 hektár közötti gazdaságmérettel rendelkező kisbirtokos által. A termelékenységet a megfelelő hitelek hiánya, a nem megfelelő tanácsadási szolgáltatások, az új technológiák alacsony szintű alkalmazása és a gépesítés alacsony szintje korlátozza. A betakarított gyapot területét 240 ezer hektárra becsülik, ami 75 ezer hektárral haladja meg a tavalyit. Tanzánia 2021/22-es gazdasági évi gyapottermelését 255 ezer bálára (55 500 tonna) becsülik, ami 19 százalékkal több, mint tavaly.

Indiai gyapot: terméskárok miatt csökkenő terület

A 2021/22-es év termésének csökkenése várható. A hozamokat 474 kilogramm/hektárra becsülik, ami ugyan közel 3 százalékkal magasabb az előző évinél, az októberi késői esőzések és a rózsaszín bagolylepke miatt csökken a betakarított terület nagysága, jelenleg 12,4 millió hektárra becsülik, ami 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az USDA a 2021/22-es gazdasági évre 2 százalékkal kevesebbre, 27 millió 480 fontos bála mennyisigű termésre, azaz körülbelül 5,8 tonnára becsülte a gyapottermelést.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink