Hatalmas szállítmányokkal törik le a búza árát az oroszok

Forrás: Anadolu Agency
A meginduló hatalmas orosz szállítmányok hatására tovább esik a búza jegyzése Amerikában és Európában is, ám a márciusi fagyok még számos gondot okozhatnak.

Zsinórban ötödik hónapja esik a chicagói búza határidős ára, két évtizede ez a leghosszabb lefelé tartó ciklus, hétfőn vékájáért (1 amerikai véka = 35,24 liter) már csupán – az éves mélypontot jelentő – 7,08 dollárt kértek azt követően, hogy tavaly májusban, a háború kitörése után néhány hónappal még a 13 dolláros szintet ostromolta a jegyzés – írja a Világgazdaság.

A kedvező áralakulást a Bloombergnek nyilatkozó kereskedők az orosz export megugrására vezetik vissza, hiszen Egyiptom négy egymást követő tenderen kizárólag orosz búzát vásárolt az utóbbi hetekben. Csak az utolsó héten 240 ezer tonnát kötött le a Nílus menti köztársaság.

A piaci részesedésért folytatott verseny logikája szerint a kedvező ár nyomást gyakorol az amerikai és európai árakra is, az Európai Unió pedig egyenesen csökkentette exportkilátásait, azaz több búza maradhat a hazai piacon.
Így aztán a májusi búza, a párizsi székhelyű Euronext legaktívabb kontraktusa 1,3 százalékos csökkenéssel, tonnánként 280 eurón állapodott meg, miután korábban 278 euróig esett, valamivel a szerdán elért 279 eurós eddigi egyhavi mélypontja alá, ahol támaszra talált, azonban a hét folyamán összességében így is 4 százalékkal lett olcsóbb.

Azt hiszem, nagy megkönnyebbülés lett úrrá a piacon, mivel Oroszország a jelek szerint egyelőre nem indított újabb nagyszabású offenzívát a háború első évfordulója alkalmából, illetve nem fokozta az Ukrajna elleni támadásokat, amelyek megzavarhatták volna az ukrán gabonaexport-szállításokat

– mondta egy német kereskedő a Hellenic Shipping News online portálnak. A szállítmányozási portál szerint a kereskedők most azt figyelik, hogy az oroszok ismét versenyképes árat adnak-e a Törökország által a jövő hétre kiírt nagyszabású tenderre is.

Pénteken állítólag 30 ezer tonna 12,5 százalékos fehérjetartalmú búza szállítására Novorosszijszk kikötőjéből március első felére tonnánként 305 dollárért adtak ajánlatot FOB- (Free on Board) paritás mellett, amely a Hellenic Shipping szerint nagyon baráti ár.

Ami pedig további bizakodásra ad okot, az az, hogy a határidős kereskedők szerint

még mindig sok orosz búza áll rendelkezésre.

A piac közben már a globális búzatermés idei kilátásait is vizsgálja. Az amerikai gazdák valószínűleg többet fognak vetni, mint amire az elemzők számítanak, és Franciaország lágybúza-termése is egyelőre szinte teljes egészében jó vagy nagyon jó állapotban van.

A kereskedők figyelik az ukrán gabonaexport-megállapodás meghosszabbításáról szóló tárgyalásokat is, a megállapodás márciusban esedékes.

Jó jel, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken már beszélt török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal az egyezségről.

A globális élelmiszer-infláció legfrissebb pillanatképe péntektől lesz egyébként elérhető, amikor az ENSZ közzéteszi februári élelmiszerár-indexét. A várakozások szerint a mérőszám a 2021 szeptembere óta nem látott mélypontról még tovább csökkenhet. Egy újabb esetleges drágulás miatti legnagyobb félelmet most újfent az időjárás alakulása kelti.

Az amerikai Hackett árupiaci elemzőcég ugyanis egyre valószínűbbnek tartja, hogy a hótakaró nélkül maradt búzamezőket brutális márciusi fagyok tarolhatják le, főként a hónap második felében.

Az ilyen típusú villámfagyok különösen pusztítók lehetnek az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Kína őszi búza területein

– idézi a Hackett jelentését a Forbes.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink