Erre számíthatunk idén a sertéshús globális kereskedelmében

Forrás: Freepik
A piac átrendeződésével, bizonytalansági hullámokkal és a fogyasztási szokások jelentős változásával kell szembenéznünk. Tovább emelkednek az input-, a munkaerő- és az energiaköltségek, miközben Kína helyi termelése helyreáll.

Ebben az évben is számolnunk kell az ellátási lánc irányításában és a fogyasztási szokásokban történt jelentős változásokkal – figyelmeztet a Rabobank a 2022-es évre vonatkozó első negyedéves jelentésében, melyről az Euro Meat News számolt be. A világjárvány továbbra is alapjaiban befolyásolja majd a globális sertéságazatot; a termelés és a kereslet is érzékeny lesz bármilyen zavarra. Egy biztos ezekben a változékony időkben;

az inputköltségek tovább emelkednek a szállítási díjakkal, az energia- és a takarmánygabona árakkal, valamint a munkaerőköltségekkel együtt,

ami hatalmas terhet ró a sertéshús-ellátási láncokra. A lassuló gazdaságban pedig a termelők és a feldolgozók nehezen tudják majd az összes többletköltségüket a fogyasztókra áthárítani. A kínai helyi termelés várhatóan helyreáll idén, importkeresletük csökkenése miatt, ennélfogva

a sertéshús globális importja és exportja várhatóan csökkenni fog a 2021-es szinthez képest.

A hagyományos importáló országok ugyanakkor – főként Japán és Dél-Korea, valamint néhány új importáló ország, növelik majd a behozatalt, de a főbb exportőröknek új egyensúlyt kell találniuk a kínálat és a kereslet között.

 

Íme, a következő három hónap várható történései:

  • Kína
    A gyenge kereslet lenyomja majd a sertéshús árát. A sertéshústermelés növekedni fog a kocák minőségének javulása miatt.
  • Európa
    A túlkínálat Európában fenntartja az árakat. Az afrikai sertéspestis átterjed Észak-Olaszországra, ami megnehezítheti a kereskedelmet.
  • USA
    A sertés kínálat csökkenése az év első félévében támogatni fogja az árakat és segít ellensúlyozni a növekvő költségeket. A Covid-19 azonban zavarja majd a vágást és a forgalmazást, ami veszélyezteti a keresletet.
  • Brazília
    A száraz időjárás ismét megemeli a takarmányárakat. A választási év várhatóan nagyobb volatilitást hoz a sertéspiacon.
  • Délkelet-Ázsia
    A világjárvány és az afrikai sertéspestis kitörése egyaránt hatással lesz a délkelet-ázsiai sertéshúspiacokra. A sertéshústermelés Vietnamban és a Fülöp-szigeteken növekedni fog, bár lassan.
  • Japán
    A kereslet gyengül, mivel a Covid-19 tovább terjed. A sertéshúsimport erős marad, mivel a marhahús drágább.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink