Erős a koncentráció a német gyümölcstermesztésben

A Destatis jelentése szerint 2017-hez képest 9 százalékkal csökkent a gyümölcsfaültetvényeket művelő gazdaságok száma, csaknem változatlan összterület mellett.

Németországban jelenleg 6500 gazdaság összesen 49200 hektáron művel gyümölcsfákat (tehát ebben a kimutatásban a bogyósgyümölcsök nincsenek benne) – idézte a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatait a FruitVeB honlapja. Ezek szerint 2017 óta 9,2 százalékkal csökkent a gazdaságok száma úgy, hogy a teljes termőterület alig változott (2017: 49900 hektár). A 2022-es évben a gyümölcsfákkal foglalkozó gazdaságok átlagos mérete 7,6 hektár, ami 0,6 hektárral nagyobb, mint 2017-ben.

Németországban a legnagyobb területen termesztett gyümölcs továbbra is az alma, 33100 hektárral a gyümölcsfa-ültetvények teljes területének 67,3 százalékát foglalja el. Az almát a cseresznye (5700 hektár, 11,7 százalék) és a szilva követi (4100 hektár, 8,4 százalék). Jelentős még a körte (2100 hektár, 4,2 százalék) és a meggy (1600 hektár, 3,2 százalék) területe is, a kajszi, az őszibarack, a birs, a dió és a mogyoró együttes területe 2400 hektárt tesz ki (4,9 százalék). Figyelemre méltó a meggy területének 19,6 százalékos visszaesése 2017-hez képest.

Az utóbbi öt évben folytatódott az organikus termesztés előretörése. Ma Németországban valamivel több, mint 1000 gazdaság művel bioültetvényeket összesen 10100 hektáron, ami azt jelenti, hogy

2017-hez képest 15 százalékról 20,5 százalékra nőtt az organikus ültetvények részaránya.

A 33100 hektáros almatermő terület 82,8 százalékán termesztenek étkezési célú almát (27400 hektár), a legelterjedtebb fajta az Elstar (6600 hektár, -1,3 százalék 2017-hez képest), a Gala (2600 hektár, +10,9 százalék) és a Braeburn (2500 hektár, -9,8 százalék).