Éhínség lett a vége a gyomirtók és rovarölők tiltásának

Forrás: Shutterstock
Srí Lanka ismét engedélyezte a vegyszerek használatát a mezőgazdaságban a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében.

Azonnali hatállyal újra engedélyezte a gyomirtó és rovarölő szerek importját Srí Lanka kormánya – jelentette be Udit Dzsajaszinge, az illetékes minisztérium főtitkára vasárnap.

Ezt a döntést az élelmiszerellátás biztonságának szavatolása érdekében hoztuk meg

– hangoztatta Dzsajaszinge.

Az ország gazdasága megszenvedte, hogy a koronavírus-járvány miatt visszaesett a turizmus, ami 3,6 százalékos gazdasági zsugorodáshoz vezetett, a külföldi turisták elmaradása miatt pedig megcsappantak a devizakészletek. A spórolás érdekében a kormány már korábban megtiltotta egyes termékek importját; nem lehet járműveket, egészségügyi cikkeket, de étolajat vagy kurkumát sem importálni, pedig az a helyi konyha egyik legfontosabb fűszere. A múlt hónapban a szigetország egyetlen kőolajfinomítóját is leállították, mert dollár híján az olajvállalat képtelen volt kőolajat vásárolni.

Ezt tetézte, hogy a Srí Lanka-i elnök, Gotabaja Radzsapaksza tavasszal úgy döntött, hogy az ország mezőgazdaságát elsőként a világon 100 százalékban biotermelésre kell átállítani, s ezért betiltották a növényvédőszerek importját.

Emiatt termőföldek tömege maradt megműveletlenül, és élelmiszerhiány alakult ki.

A múlt héten a rizs, a zöldségek és egyéb alapvető élelmiszerek ára megduplázódott Srí Lankán. Az ország mezőgazdaságának fő profilja a rizstermesztés. A rizst a Maha és a Yala monszun szezonokban termesztik. A tea termesztése a középső felföldön folyik, és a deviza egyik fő forrása. Az országban zöldségeket, gyümölcsöket és olajos magvakat is termesztenek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink