Növekszik a hamis peszticidek gyártása az EU-ban

Tíz gyanúsítottat letartóztattak és 1150 tonna illegális peszticidet foglaltak le az Silver Axe VII. hadművelet részeként.

Az Europol által koordinált Silver Axe VII műveletre 2022. január 25. és április 25. között került sor, és 31 ország (25 uniós tagállam és hat harmadik fél ország) bűnüldöző hatóságai vettek részt benne. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO), az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), az Európai Bizottság DG SANTE, a CropLife Europe és a CropLife International támogatta a műveletet.

Az Europol közleménye szeirnt az illegális növényvédő szereket célzó éves akciója, a Silver Axe hetedik kiadása azonosította az EU növényvédő szerek feketepiacán megjelenő új trendeket. A VII-ik operatív tevékenység a kikötőkre, repülőterekre és egyéb belépési pontokra összpontosult, ahol az illegális és hamisított peszticidek behozatalát és kivitelét lehetett észlelni.

Ezek az intézkedések tíz letartóztatáshoz, 1150 tonna illegális és hamisított peszticid lefoglalásához, valamint egy növényvédőszer-hamisítással foglalkozó gyár lefoglalásához vezettek.

A Silver Axe VII során a hatóságok az illegális növényvédő szerek kereskedelmének növekedését észlelték Dél-Európában és a Fekete-tenger térségében. A Törökországból származó illegális peszticidek száma meredeken nőtt a vizsgálat időtartama alatt. Ennek ellenére Kína továbbra is az első számú forrásország.

Növekszik a kisebb szállítmányok (legfeljebb 10 liter/kilogramm) lefoglalása is. Ezeknek a kisebb szállítmányoknak a kereskedelme az évek során növekedett. A határellenőrzések mellett a hatóságok figyelemmel kísérték az online boltokat is, amelyek fizikai címet biztosítanak az online vásárolt termékek átvételéhez. Miközben a tiltott anyagokat tartalmazó gyomirtó-, rovar- és gombaölő szerek kereskedelme továbbra is folyamatos, az akció során az is kiderült, hogy az ezeknél a termékeknél gyakran használt márkák hamisítása is egyre nő.

Egyre növekszik: az EU-ban gyártott hamisított termékek

Az Európába szállított gyártóberendezések és nyersanyagok lefoglalásának növekedése az EU-n belüli hamisítási tevékenységek növekedésére utal. Az tagállamok bűnüldöző szervei mostanában gyakrabban észlelik ezeket a hamisítási műveleteket az EU területén. Ennek részeként számos gyakorlatot észleltek.

Az első a már majdnem kész termékek behozatala ismert márkákra emlékeztető konténerekben. Miután behozták őket, csak fel kell címkézni őket, mielőtt a feketepiacra kerülnének. A második a peszticidek előállításához használt illegális összetevők behozatala. Az észlelési esélyek csökkentése érdekében a vegyszereket csak az utolsó gyártási szakaszban használják fel azokon a helyeken, ahol a csomagolást is hamisítják. A művelet során a bolgár hatóságok egy ilyen helyet vettek célba, egy ritka művelet során. Az akcióban a rendőrök hamis csomagolóanyagokat és illegális növényvédő szereket foglaltak le, ami miatt büntetőeljárás indult.

Egy másik modus operandi a párhuzamos kereskedelmi rendszerrel való visszaélés, amely megkönnyíti az EU-n belül értékesített peszticidek engedélyezési eljárásait. E rendszer részeként az egyik tagállamban (származási tagállamban) engedélyezett növényvédő szer – párhuzamos kereskedelmi engedély megadása mellett – egy másik tagállamban is bevezethető, forgalomba hozható vagy felhasználható. Egyes bűnözők visszaélnek ezzel a rendszerrel azáltal, hogy illegálisan előállított növényvédő szereket visznek be egy tagállamba, csalárd módon azt állítva, hogy azokat egy másik tagállamban már jóváhagyták, és ezáltal szükségtelenné válik a további engedélyezés.

Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója elmondta:

A nem engedélyezett növényvédő szerek alacsony ára ellenére igen magas költségekkel járnak mind a környezet, mind a közegészségügy, de a mezőgazdasági ágazat számára is. A hamis és illegális peszticidek árthatnak a gazdáknak és megélhetésüknek, valamint károsíthatják a méhcsaládok fenntartását. A korábbi Silver Axe műveletek eredményeként a bűnüldöző hatóságok közel 5000 tonna illegális és hamisított növényvédő szert tudtak lefoglalni. Az ilyen szabályozatlan és potenciálisan veszélyes termékek forgalomból való kivonása hozzájárul az uniós polgárok biztonságosabb és egészségesebb környezetéhez.

Christian Archambeau, az EUIPO ügyvezető igazgatója elmondta:

A hamisított termékek által okozott károk, amelyek minden lehetséges árufajtát és ágazatot érintenek, mélyen aggasztóak, és egyértelműen összehangolt fellépést igényelnek az olyan műveletek révén, mint az Ezüst Axe. A hamisított és illegális peszticidek komoly kockázatot jelentenek a mezőgazdaságra, a környezetre és egészségünkre nézve. Az illegális kereskedelem elleni küzdelem során megcáfoljuk a bűnözők azon véleményét, hogy ez nyereséges tevékenység, enyhe szankciókkal, és végső soron polgáraink védelméért harcolunk.

4 921 tonna – A Silver Axe hadművelet összes lefoglalása
A Silver Axe műveletet eredetileg azért fejlesztették ki, hogy összehangolt módon reagáljanak az illegális növényvédő szerek veszélyes kereskedelmére. A köz- és a magánszektor erőfeszítései összesen 4921 tonna illegális növényvédő szer lefoglalásához vezettek az elmúlt hat művelet során. Az Europol koordinálta a műveletet, elősegítette az információcserét, valamint operatív és stratégiai elemzési támogatást nyújtott.

Résztvevő országok
EU-tagállamok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Észtország, Franciaország, Finnország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, szlovák Köztársaság, Szlovénia, Spanyolország. Harmadik fél országok: Brazília, Kolumbia, Ukrajna, az Egyesült Királyság, Norvégia és az Egyesült Államok.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink