Dollártízmilliók az ázsiai fenntartható élelmiszeripari startupoknak

Forrás: Temasek
Több mint 30 millió dollárt pumpál a fenntartható élelmiszeripari startupok támogatásába a Temasek globális befektető cég. A következő években Ázsiában 1,5 billió dollár befektetésre lesz szükség, hogy az egészséges és fenntartható élelmiszerek iránti keresletet kielégítsék.

Több mint 30 millió dollárt fektet be az Ázsiai Fenntartható Élelmiszerek Platformba a szingapúri székhelyű befektetési vállalat, a Temasek és a Szingapúri Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökség – számolt be Anuj Maheshwari, a Temasek agrárüzletágának ügyvezető igazgatója a CNBC „Squawk Box Asia” című műsorában.

A kezdeményezés várhatóan elősegíti a mezőgazdasági technológiákba, az agritech iparágba történő egyéb befektetéseket.

A Temasek a fenntartható élelmiszerek és alternatív fehérjék piacának növekedését kívánja ösztönözni Ázsiában, mivel a környezetbarát termékek iránti igény világszerte egyre nagyobb. Ezt az is alátámasztja, hogy az alternatív fehérjékbe történő globális befektetések az utóbbi egy évben háromszorosára nőttek, így elérik a 3,1 milliárd dollárt.

Az új platform célja, hogy kutatási és fejlesztési tanácsadással, operatív lehetőségekkel és pénzügyi befektetésekkel felgyorsítsa az élelmiszer-technológiai vállalatok kereskedelmi hasznosítását a régióban. Hiszen a következő évtizedben

csak Ázsiában több mint 1,5 billió dollárnyi beruházásra lesz szükség ahhoz, hogy a fogyasztók egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszerek iránti igényét kielégítsék

– állapította meg a Temasek, a PwC és a Rabobank közös kutatása.

Egyre nagyobb ügyletek köttetnek, és egyre több érdeklődő érkezik a világ minden tájáról.

– mondta a befektető cég agrárüzletág igazgatója.

Maheshwari szerint a kezdeményezés a fenntarthatósági igények teljes spektrumát felölelő megoldásokat támogatná, az alternatív fehérjéktől kezdve az élelmiszerhulladék csökkentésén át az éghajlatváltozás egyik fő okozójának, a metán kibocsátásának csökkentését célzó technológiákig. Azt reméli, hogy az élelmiszer-szabályozók a kezdeményezéssel együtt fognak lépni, hogy lehetővé tegyék a további innovációt és fejlesztést a fenntartható élelmiszeriparban.

A Temasek 2013 óta eddig több mint 8 milliárd dollárt fektetett be az agrártechnológiába, többek között a növényi alapú húsalternatívákat előállító Impossible Foodsba és a sejtalapú fehérjéket gyártó Eat Justba. Mindkét vállalat mára milliárdos startup, vagyis unikornis (legalább 1 milliárd dolláros értékelést elérő) lett.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink