Bajban a lengyel szamócatermelők

Forrás: Getty Images
Lengyelországban az idei szezonban a tavalyinál 30 százalékkal kevesebbet fizetnek a szamócáért a termelőknek a nagykereskedők, miközben a termesztés költségei jelentősen megemelkedtek. A fogyasztók viszont ugyanazon az áron jutnak hozzá a belföldi termésű szamócához.

Az idei lengyel szamócaszezon nem úgy indult, ahogyan azt a termelők szerették volna: már az idény korai szakaszában, amikor belföldi termésű gyümölcs kínálata alacsony volt, kiderült, hogy komoly árnyomással kell számolni – írja a FruitVeB honlapja. Május közepén a lengyel szamóca nagykereskedelmi ára általában 14 és 17 zloty (1160-1410 Ft/kg) között mozog kilónként, ami azt jelenti, hogy 30 százalékkal olcsóbb, mint egy éve, és 10 százalékal kerül kevesebbe, mint két éve, pedig ezekhez a szezonokhoz képest a termelési költségek igen jelentősen megemelkedtek. A kiskereskedelmi árakon ez nem látszik, ezek gyakorlatilag stagnálnak.

Az alacsonyabb árak egyik oka a korai időszakban kétségtelenül az import volt, különösen a Görögországból származó termék, amely az ukrán-orosz háború miatt európai piacokat keresett. (A spanyol szamóca kínálata már gyengül, hamarosan el fog tűnni a lengyel piacról is.)

Az igazi probléma azonban a gyengébb fogyasztói kereslet.

A szamóca ára, bár nagykereskedelmi szinten alacsonyabb a tavalyinál, még mindig elég magas a kiskereskedelemben vásárlók szemszögéből, ahol az előző évekhez viszonyítva a különbségek nem olyan jelentősek. Következésképpen a fogyasztók a magas infláció miatt visszafogják vásárlásaikat azokban a szegmensekben, amelyek nem alapvető fontosságú termékeket kínálnak. A szamóca is áldozatul esik az ilyen döntéseknek, és ez nem lengyel, hanem összeurópai trend.

A Nowy Przybojewo piacon május 16-án a termelői ár 11,5-13,5 zloty (950-1120 Ft/kg) között volt, a broniszei piacon pedig 12,5-15 zloty (1030-1250 Ft/kg) közötti árakat regisztráltak.

Kérdés, hogy mi lesz a lengyel szamócával – elvégre az egyik legnépszerűbb szezonális gyümölcsről beszélünk – ha az idei szezon veszteségesnek bizonyul. Itt már most is csökkenő tendenciát láthatunk – 2020-ban az ARiMR adatai szerint a szamócatermesztés területe 37 748 hektár volt, 2021-ben pedig 35 585 hektár, ami 6 százalékos csökkenésnek felel meg.