Alultápláltsághoz vezethet a mezőgazdaságot korlátozó természetvédelem

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap
Fotó: Laczkó Izabella
Az emberi egészségre és az élelmezésbiztonságra is ártalmas lehet a földterületek természetvédelmi célú bővítése. Ha ez a kiterjesztés korlátozza a mezőgazdaságot, emelkednek az élelmiszárak és csökken az ellátás.

Káros hatással lehet az emberi egészségre és az élelmezésbiztonságra a globális földterületek természetvédelmi célú bővítése – figyelmeztetnek brit kutatók a 2016-tól 2010-ig tartó, az Egyesült Királyság élelmiszerrendszerének ellenálló képességét globális kontextusban vizsgáló kutatás eredményére alapozva. A mezőgazdaság kiszorításával ugyanis emelkednek az élelmiszerárak, ami viszont hatással lehet az élelmezésbiztonságra és növelheti az alultápláltsággal összefüggő betegségek számát.

Valószínűleg a fejlődő régiókban élőket érinti majd legsúlyosabban a szigorú területalapú védelemmel összefüggő élelmezésbiztonság csökkenése

a Nature Sustainability című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, melyben modellezték az emberi tevékenységeket kizáró, a biológiai sokféleséget szolgáló földterületek 30 és 50 százalékát szigorúan védő „extrém” természetvédelem lehetséges hatásait.

A területalapú természetvédelmi megközelítéseket óvatosan kell végrehajtani. Ha ez a kiterjesztés korlátozza a mezőgazdaságot, akkor a következmények az élelmiszertermelő ágazatokban is érezhetők lehetnek, mivel a csökkentett élelmiszerellátás veszélyeztetheti az élelmezésbiztonsági célokat és az emberi egészséget

Dr. Roslyn Henry, az Aberdeeni Egyetem vezető kutatója szerint.Az elemzés ugyanakkor betekintést enged a szigorú természetvédelmi intézkedések és a globális emberi egészség közötti lehetséges kompromisszumokba, melyek számszerűsítése segítheti a természetvédelmi tervezést és tárgyalásokat.

Fontos annak megértése is, hogy a földterületekért folytatott verseny milyen nem szándékolt következményekkel járhat Dr. Peter Alexander vezető kutató szerint. A globális földhasználati és élelmezési rendszer rendkívül összetett és globálisan összefüggő, jelenleg pedig egyre nagyobb nyomás alatt áll, hisz biztosítania kell az élelmiszert és más alapanyagokat, a biológiai sokféleség számára megfelelő élőhelyeket, valamint az éghajlatváltozás enyhítését és az ahhoz való alkalmazkodást. Hozzátette,

Még az olyan, jó szándékú intézkedések is, amelyek egy eredményre összpontosítanak, jelentős problémákat okozhatnak más szempontok vagy helyszínek tekintetében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink