A vallonoknál hódít a biogazdálkodás

Fotó: Kovács Tibor / Somogyi Hírlap
Belgium mezőgazdasági területeinek 7 százalékán folyik biotermesztés, köszönhetően annak, hogy 2020-ban 4,9 százalékkal nőtt az organikus módszerekkel dolgozó gazdaságok száma.

Tavaly 4,9 százalékkal nőtt Belgiumban a biotermesztést folytató gazdaságok száma, ami azt jelenti, hogy az ország mezőgazdasági területének 7 százalékát már organikus módszerekkel művelik – hívta fel a figyelmet honlapján a FruitVeB. Ez azonban nem egyenlően oszlik meg a különböző országrészek között: a biológiai gazdálkodási terület 90,8 százaléka Vallóniában terül el (90 ezer hektár, 1901 termelő), míg Flandriában 593 termelő összesen 9000 hektárt művel. Európában Svédország rendelkezik arányosan a legnagyobb bioterülettel, ez 2019-es adatok szerint gabonaféléknél 7, míg friss zöldségeknél 19 százalék

Mint az Agrokép korábban beszámolt róla, a magyar termelők körében az elv és a gyakorlat elkülönül a gondolkodásban: a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzett egy kutatást, amely szerint a megkérdezett termelők, valamint a mezőgazdaságban dolgozó szakemberek és tanácsadók csak 12 százaléka zárkózott el a biogazdálkodástól, de amikor saját átállásuk került szóba, már 35 százalékuk mondott nemet a bio művelésre.