A búzagenomikai felfedezések javíthatják a kenyér minőségét

Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló
A Kansas State University kutatói felfedeztek egy gént az ősi búzában, amely kiváló erőt és rugalmasságot biztosít a kenyértésztának.

Liangliang Gao, a K-State Wheat Genetics Resource Center tudósa elmondta, hogy a munka egy nagyobb projekt része, amelyben világszerte kutatócsoportok vesznek részt, és több mint 50 éven át 242 egyedi Aegilops tauschii, vadkecskefű ( Tausch – féle kecskefű vagy durva tüskés keményfű) növényt vizsgáltak, ami a modern kenyérbúza egyik szülőfaja, és története közel tízezer éves – számolt be a Seedworld.

„Az újonnan felfedezett leszármazási vonal földrajzilag meglehetősen korlátozott, bár lehet, hogy a múltban jobban elterjedt” – mondta Gao, megjegyezve, hogy az Aegilops tauschii elsősorban a mai Grúziában található, a Kaukázus régiójában, amely Európa és Ázsia egyes részeit felöleli.

„A K-State-ben működő csoportunk a kenyérsütési minőség szempontjából fontos gén genetikai sokféleségét jellemezte, és számos egyedi változatot talált, valamint a gén ismert kiváló változatának eredetét, amely már jelen van a modern búzában” – mondta Delorean, a kutatás vezető szerzője. A K-State kutatói a 17 ország 38 kutatócsoportját tömörítő Open Wild Wheat Consortium partnerei. Céljuk a mezőgazdasági haszonnövények javítása az Aegilops tauschii hasznos genetikai sokféleségének feltárásával.

„Ötven-hatvan évvel ezelőtt, amikor még alig értettük a DNS-t, tudományos elődeim a Zagros-hegységben jártak a Közel-Keleten, valamint Szíriában és Irakban” – mondta Brande Wulf, a John Innes Központ vendégtudósa. „Magvakat gyűjtöttek, talán sejtették, hogy egy napon ezeket a búza javítására is felhasználhatják. Most igazán közel vagyunk ehhez.”

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink