Közvetlenül az Európai Parlamenti választások előtt terveznek megademonstrációt a gazdálkodók

Június 4-én, vagyis közvetlenül a június 6-9-i európai választások kezdete előtt tartanak megademonstrációt a nyugat-európai gazdák a belga fővárosban. Az év elején elindult, a brüsszeli bürokrácia által előbb negligált, majd a tiltakozások kiterjedése és tartóssága miatt, végül kénytelen-kelletlen figyelembe vett gazdademonstrációk félsikereket már elértek. Kérdés, mit hozhatnak az újabb megmozdulások.

A Mezőgazdaság Egyesíti Németországot (LSV) egyesület más holland, belga, lengyel, spanyol, francia és olasz gazdálkodói egyesületekkel együttműködve nemzetközi gazdálkodó demonstrációt szervez Brüsszelbe. Az eseményre a tervek szerint június 4- én, közvetlenül a június 6-9-i európai választások kezdete előtt kerül sor a belga fővárosban.

Az európai mezőgazdasági szövetségek határozott jelzést küldenek az európai mezőgazdaság jövője érdekében – írják az erről szóló közleményükben. A megademonstrációt szervező egyesületek az alábbi követelésekkel álltak elő:

  • Egységes, Európa-szerte érvényes, egyértelmű eredetjelölés minden élelmiszer esetében: Elkötelezettek vagyunk az átlátható címkézési követelmények mellett, hogy a fogyasztókat világosan tájékoztassuk élelmiszereik eredetéről.
  • Egységesen adóztatott, önálló EU-s mezőgazdasági gázolaj: A mezőgazdasági gázolaj egységes adókulcsainak bevezetését szorgalmazzuk az egész Európai Unióban, hogy erősítsük a gazdálkodók versenyképességét.
  • Előállítási szerződések mezőgazdasági termékekre az EU-ban árral, mennyiséggel és időtartammal: Kötelező érvényű szerződéseket kérünk a gazdálkodók és a vásárlók között a termelés előtt, hogy tisztességes feltételeket biztosítsunk minden érintett fél számára.
  • Azonos termelési szabványok (állatjóléti, környezetvédelmi, szociális) az EU-n belül a tisztességes európai versenyképesség alapján: Elkötelezettek vagyunk az egységes szabványok mellett az állatjólét, a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás terén, hogy biztosítsuk a tisztességes versenyt és a fenntartható mezőgazdaságot az unióban.

Mint írták, történelmi esemény lesz az európai mezőgazdaság számára a 2024. június 4-én Brüsszelben megrendezésre kerülő nemzetközi gazdálkodói demonstráció. Minden érdeklődőt meghívnak, hogy csatlakozzon és küzdjön együtt az európai mezőgazdaság erős és fenntartható jövőjéért. Rámutattak arra is, hogy az EU élelmiszertermelését az egyik legfenntarthatóbbnak tartják a világon. A év elején indult és több nyugat-európai fővárosra és nagyobb városokra is kiterjesztett folyamatos gazdademonstrációk nyomán az Európai Parlament és az Európai Bizottság végül némi engedményeket tett, mint ahogy a német baloldali kormány is meghátrálásra kényszerül.

A magyar agrárkamara is aláírta az Európai Bizottságnak szóló nyílt levelet

Minden olyan brüsszeli jogszabály vagy követelés, amely az EU élelmiszertermelésének csökkenéséhez vezet, ellentmond a klímacéloknak és a fenntarthatósági követelményeknek. Ez ellentmond az uniós polgárok érdekeinek. Véleményük szeirnt, ezért fontos megvédeni az Európai Unió szuverenitását a brüsszeli központosított követelményekkel szemben.

Közösen tüntettek a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar gazdák

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink