Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása – nyereménysorsolás az online válaszolóknak

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap
Több mint 20 ezer egyéni gazdaság összeírását kezdi meg május 13-án a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára – közölte a KSH. A kapott adatok felhasználásával a KSH eleget tesz az Eurostat felé teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségének is.

Az összeírás keretében a gazdáknak a használatukban lévő földterületről, továbbá az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk. Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, a válaszadás kötelező. A KSH kiemelt célja, hogy a válaszadók terheit csökkentse, így

ezúttal sem kell megadniuk azokat az adatokat, amelyeket a KSH a Magyar Államkincstár egységes területalapú támogatási adataiból átvesz.

A kérdőívet két módon is kitölthetik az érintettek. Az összeírás május 13–25. között online, a www.maja.ksh.hu oldalon keresztül zajlik. „Szeretnénk kérni válaszadóinkat, hogy válasszák az adatszolgáltatásnak ezt az egyszerű, gyors és kényelmes módját, és lehetőség szerint minél többen vegyék igénybe az online kitöltési felületet. A KSH valamennyi érintett részére május 13-ig elektronikus vagy postai levélben megküldte a belépéshez szükséges kódot” – hívja fel a figyelmet Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója. Az összeírás második szakaszában, május 26. és június 15. között fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel mindazokat, akik nem kívántak élni az elektronikus önkitöltés lehetőségével. „Ebben a szakaszban lehetőséget biztosítunk arra is, hogy az érintettek az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is szolgáltathassanak adatokat.” – tette hozzá Tóth Péter.

Az összeírás során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szervek, személyek részére nem adja ki, törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát, az eredményeket összesítve közli. Azok, akik a kérdőívet legkésőbb május 25. éjfélig online kitöltik és véglegesítik, nyereményjátékban vehetnek részt, aminek keretében 100 000 forint értékű vásárlási utalványt sorsolnak ki.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink