Jelentősen nőtt az EU agrár-élelmiszeripari kereskedelme

Forrás: Európai Bizottság
Az Európai Unió agrár-élelmiszeripari kereskedelmi többlete 17 százalékkal nőtt tavaly a január-szeptemberi időszakban, az előző év azonos időszakához képest. Jelentősen csökkent az Egyesült Királyságból importált áruk értéke, Kínába jóval kevesebb sertés ment, Brazília tovább irthatja az erdőket, jelentősen nőtt az onnan származó behozatal.

Az Európai Unió agrár-élelmiszeripari kereskedelmének (export és import) összértéke 2021 január-szeptemberében 239,5 milliárd eurót tett ki, ami 6,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az export 8 százalékkal nőtt 145,2 milliárd euróra, az import pedig 3,5 százalékkal bővült, és elérte a 94,2 milliárd eurót. Ez az év első kilenc hónapjában 51 milliárd eurós agrár-élelmiszeripari kereskedelmi többletet tükröz, ami 17 százalékos növekedést jelent 2020 azonos időszakához képest.

A tavalyi év nagy részében megfigyelhető tendenciát követve a legnagyobb mértékben az Egyesült Államokba irányuló export nőtt, amelynek értéke 2,3 milliárd euróval, azaz 15 százalékkal emelkedett. Ezt elsősorban a bor, a szeszes italok és likőrök, valamint a csokoládé és édesipari termékek hajtották. A Dél-Koreába irányuló kivitel is jelentősen nőtt (593 millió euróval magasabb), a bor, a sertéshús, a búza és a liszt jó teljesítményének köszönhetően. De a Svájcba irányuló kivitel is 570 millió euróval volt magasabb.

Míg a Kínába irányuló export összességében 504 millió euróval nőtt, az uniós sertéshúsexport 13 százalékkal csökkent, ebből 525 millió euróval kevesebbet exportáltak az országba, mint az előző év azonos időszakában.

Az Egyesült Királyságba irányuló agrár-élelmiszeripari kivitel 2021-ben először haladta meg a 2020-as megfelelő időszak értékét, 166 millió euróval, azaz 0,5 százalékkal nőtt. Jelentős csökkenésről számoltak be a Szaúd-Arábiába (447 millió euróval), Hongkongba (141 millió euróval) és Kuvaitba (115 millió euróval) irányuló export értékében.

Az agrár-élelmiszeripari termékek behozatalában a legnagyobb növekedést a Brazíliából származó termékek mutatták, amelyek értéke 1,4 milliárd euróval, azaz 16 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest. Növekedés volt tapasztalható továbbá az Indonéziából (601 millió EUR), Argentínából (545 millió EUR), Ausztráliából (541 millió EUR) és az Indiából (388 millió EUR) származó behozatalban.

Mindeközben több országból jelentősen csökkent a behozatal, a legjelentősebb visszaesés az Egyesült Királyságból származó import értéke csökken, mégpedig 2,9 milliárd euróval, azaz 27 százalékkal. Az szigetországból főként a trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek esetében volt tapasztalható erőteljes 88 százalékos csökkenés az importban. Csökkent az Egyesült Államokból (570 millió euróval), Kanadából (218 millió euróval), Új-Zélandról (111 millió euróval) és Moldovából (105 millió euróval) származó behozatal is.

Az egyes termékkategóriákat tekintve a január-szeptemberi időszakban a bor (2,9 milliárd EUR), valamint a szeszes italok és likőrök (1,3 milliárd EUR) exportértéke nagymértékben, 30 százalékkal, illetve 28 százalékkal nőtt. További jelentős exportérték-növekedés volt tapasztalható a repce- és napraforgóolajok (751 millió euró), valamint a csokoládé és édességek (599 millió euró) esetében. Jelentős visszaesés volt azonban a csecsemőtápszerek (-757 millió euró) és a búza (-390 millió euró) exportjában.

A behozatal értékében a legnagyobb növekedést az olajpogácsa (1,2 milliárd euró), a szójabab (1,2 milliárd euró), valamint a pálma- és pálmamagolaj (723 millió euró) értéke mutatta. Eközben a legnagyobb mértékben a trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek (545 millió EUR), a gyümölcslevek (199 millió EUR), valamint a bor, vermut, almabor és ecet (168 millió EUR) importértéke csökkent.