Így változik a földforgalmi szabályozás a jövő évtől

Forrás: Getty Images
Több mint 20 jogszabályt módosít az az agrár-törvénycsomag, melyet a héten fogadott el a Magyar Országgyűlés. Ahogy már megszokhattuk, a földforgalmi szabályozást ezúttal is több módosítás érinti. Ezekről kezd háromrészes cikksorozatot Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

A földforgalmi szabályozás módosítását – amelyek 2024. január 1-jétől lesznek hatályosak – ezúttal is gyakorlati visszajelzések tették szükségessé, hiszen folyamatosan szükség van a finomhangolásra és az esetleges visszaélések megakadályozására.

Szigorú következménye lesz annak, ha nem tartják be a törvényben előírt vállalásokat

Egy adásvételi szerződésnél főszabály szerint elővásárlási joga van a helybeli gazdálkodóknak. A helybeli földművesek között is kiemelt helyen állnak (tehát a többi helyben lakót megelőzik a rangsorban) az állattartók, az ökotermesztők vagy a vetőmagtermesztők. Az viszont rendkívül fontos, hogy csak annak járjon ez a kiemelt ranghely, aki ténylegesen végzi ezt a tevékenységet és nem csak az előnyök szerzése miatt hivatkozott erre.

Ezt szolgálja az az új rendelkezés is, miszerint ha valaki például az ökogazdálkodó vagy a vetőmagtermesztő ranghelyére hivatkozik, de ezt nem tartja be, akkor 5 évig újabb földet sem adásvétellel, sem haszonbérlettel nem szerezhetne. Fontos, hogy a hatóság – amely bejelentés alapján is eljár – először csak felszólítással él, és csak ennek elmulasztása esetén következik be a fenti szankció.

Ez a következmény viszont nem csak az ökogazdálkodásra vagy a vetőmagtermesztésre vonatkozik, hanem minden olyan vállalásra, melyet a vevő/elővásárlásra jogosult a szerzéskor tett (például az állatlétszámra vonatkozóan, de ugyanígy szankcionálható az, ha a földszerző később megszünteti a földműves státuszát).

Az ökogazdálkodó elővásárlási és előhaszonbérleti joga is változik a jövő évtől, melyet itt foglaltunk össze.

Kifüggesztés nélkül földet venni? Változik egy fontos feltétel

Ahogy arról már beszámoltunk, idén július 1-től már kifüggesztés nélkül szerezhet földet egy pályakezdő gazdálkodó az első 10 hektárig.

Ezzel a lehetőséggel az a földműves élhet, akinek

  • sem most, sem a korábbiakban nem volt több termőföld a tulajdonában, mint 10 hektár (ideszámolva a most megszerzendő föld területét is), egyúttal
  • már legalább 3 éve maximum 20 kilométeren belüli lakóhellyel vagy üzemközponttal rendelkezik.
  • Ezek együttes feltételek, tehát mindkettőnek meg kell felelni a kifüggesztés alóli mentesüléshez.

[Földforg. tv. 20. § i) pont]

Egy példával is szemléltetve: ha egy földműves személy valaha már rendelkezett összesen 5 hektár földdel (szerezte akár vásárlással, akár ajándékozással, akár örökléssel stb.), hiába nincs ez már azóta a tulajdonában, ezt a méretet is figyelembe kell venni. Ebben az esetben 5 hektár vásárolható kifüggesztés nélkül.

A törvényi változás az lesz január 1-től, hogy szőlő, kert, gyümölcsös művelési ág esetén nem lehet ezzel a lehetőséggel élni, magyarán ezeknél a területeknél 10 hektár alatt is kifüggesztésre kerül sor (akkor is kifüggesztés lesz, ha több alrészlet közül csak egy szerepel ilyen művelési ágban).

Egyszerűbbé válik a mezőgazdasági eszközök kihelyezése a területre

A mezőgazdaságban számos olyan eszközt használnak, melyet a területen fixen telepítenek (például fix öntözőberendezés, tároló, fagygép). Ezek akkor létesíthetők a parcellán, ha a kiépítéssel érintett néhány négyzetmétert kivonják a művelésből. Ennek egyszerűsített lehetőségét teremti meg a jogszabály most január 1-től, hiszen ilyen esetben már mentesülünk a földvédelmi járulék fizetése alól és az a tilalom sem köt minket, hogy csak az átlagosnál gyengébb föld vonható ki a művelés alól. Ugyanígy mentesülünk az alól is, hogy a vásárlástól számított 5 évig a földet nem lehet kivonni a művelésből (arról, hogy mikor vonható ki mégis a föld a művelésből, itt írtunk.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink