Földforgalmi törvény: új előírások az adásvételi és a haszonbérleti szerződéseknél

Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló
Július 1-jén lépett hatályba a Földforgalmi törvény módosítása, amely több érdemi változást is hozott a földszerzések szabályaiban. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkra az új előírásokat részletezi.  

A módosított jogszabály szerint a szerződéseknek például új követelményeknek is meg kell felelniük, emellett fontos eljárási szabályok változtak az elfogadó nyilatkozat esetében is.

Külön is fel kell tüntetni az épület vagy az ültetvény értékét

A vételár meghatározásál mostantól külön-külön is fel kell majd tüntetni a föld értékét illetve az azon található ültetvény, felépítmény forgalmi értékét vagy a földrészlet hasznait növelő „agrotechnikai létesítmény” ellenértékét is. Hogy mit is jelent ez? Nyilvánvaló, hogy amennyiben a tulajdoni lapon külön is fel van tüntetve például egy épület, úgy a vételárnak ilyen bontásban is szerepelnie kell a szerződésben. Egy „agrotechnikai létesítménynek” (pl. egy lineár öntözőberendezésnek) pedig csak akkor kell feltüntetni az ellenértékét, ha az adásvétel arra is kiterjedne.

Mire kell figyelni ezzel kapcsolatban?

Amennyiben tehát bármilyen felépítmény van a területen, úgy annak az értékét nem kell majd figyelembe venni a vételár aránytalanságának hatósági vizsgálatakor. Érdemes azonban tisztában lenni azzal is, hogy az illetékmentesség csak a termőföld kapcsán jár, minden más vagyonelem után viszont főszabály szerint 4%-os vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Kellő körültekintésre van tehát szükség az egyes értékek meghatározásakor.

Földforg. tv. 8/A. § (3) bek.

A vételárat forintban (is) fel kell tüntetni a szerződésben

Természetesen szerepelhet más pénznemben is a vételár, de a forintérték mostantól semmiképp nem hiányozhat a szerződésből. Ennek elsősorban a nyugati országrészben lesz jelentősége, annál is inkább, mivel a vételárat ilyen esetekben forintban is meg lehet majd fizetni ezentúl.

Földforg. tv. 8/A. § (1)-(2) bek.

Egybefoglalt vételár esetén külön-külön is fel kell tüntetni a földek értékét

Több föld egybefoglalt vételáron történő eladása esetén külön-külön is fel kell majd tüntetni az egyes földek ellenértékét, emellett a szerződésben egyértelműen utalni kell a vételár egybefoglaltságára is. Ez a rendelkezés – az elővásárlásra jogosultak mellett – a kamarai és a kormányhivatali vizsgálatot segíti majd a jövőben.

Földforg. tv. 8/A. § (4) bek.

Az elfogadó nyilatkozatot a kifüggesztés időtartama alatt lehet csak visszavonni

Mind az elővásárlási, mind az előhaszonbérleti elfogadó nyilatkozatot legkésőbb a kifüggesztés végéig lehet csak visszavonni, azt követően viszont már nem. A visszavonó nyilatkozatot a jegyzőhöz kell benyújtani.

Földforg. tv. 21. § (10) bek. illetve 49. § (7) bek.

Az ŐCSG vagy a családi mezőgazdasági társaság ranghelyéhez legalább egy év lesz szükséges

Ha két személy azonos ranghellyel rendelkezik (például mindkettő helyben lakó), akkor az dönt, hogy közülük ki ŐCSG (őstermelők családi gazdasága) vagy CSMT (családi mezőgazdasági társaság) tagja. A változás az, hogy míg korábban nem volt semmilyen időbeli elvárás ezzel kapcsolatban, mostantól ehhez a ranghelyhez már legalább 1 éve ŐCSG- vagy CSMT-tagnak kell lennie az adott személynek.

Földforg. tv. 18. § (4) bek.

Mikortól kell alkalmazni ezeket a szabályokat?

Az új szabályokat a 2023. július 1-je után megkötött szerződéseknél kell alkalmazni. Tehát a szerződés megkötésének a dátuma számít, így amennyiben egy adásvételt július 1-je előtt kötöttek, úgy teljesen mindegy, hogy mikor kerül sor a kamarai véleményezésre vagy a kormányhivatali döntésre, arra még a korábbi szabályok érvényesek.

A cikksorozat korábbi részei:

Módosul a Földforgalmi törvény: jó hírek a pályakezdő gazdáknak

Földforgalmi törvény: így változtak július 1-től a szabályok

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink