Tiltakoznak a szerb gazdák

Forrás: Freepik
Az elmúlt tíz évben folyamatosan hangot adtak kéréseiknek a szerb gazdálkodók, de a kormánytól a mai napig nem kaptak választ. Most már a tüntetésen a sor.

A lengyel tüntetéshez hasonlóan, a szerbiai földművesek is traktorokkal vonultak fel a városokban, tiltakozásul a szerb kormány válaszára, ugyanis nem növelte a mezőgazdasági támogatásokat és nem törölte el az üzemanyag jövedéki adóját a bejegyzett termelők számára – írta meg a Szabad Magyar Szó. A gazdák azt állítják, az elmúlt tíz év során többször álltak elő követeléseikkel, de ezekre egyszer sem kaptak választ.

Szerbia elnöke és kormánya február 14én kapta meg a bánáti gazdák követeléseit. A Bánáti Gazdák Szövetsége és a Nyugat-Szerbiai Gazdaegyesületek Szövetsége szerint a kormánynak a következőket kellene teljesítenie:

  • Az eurodízel jövedéki adójának eltörlése a bejegyzett mezőgazdasági termelők számára
  • Hektáronkénti 200 eurós támogatás
  • A támogatások rendszeres és gyors kifizetése és az összes, eddig ki nem fizetett és jövőbeni támogatások kifizetése az igényléstől számított 45-60 napon belül
  • A fagyasztott hús külföldről történő behozatalának és a tejpor ellenőrizetlen importjának szabályozása

A szerbiai gazdák kapják a legkisebb támogatásokat az egész régióban és az EU-ban egyaránt. Az általunk javasolt intézkedések Szerbia stabil mezőgazdasági termelésének és élelmezésbiztonságának garanciái.

– így fogalmaztak a szerb gazdálkodók a közleményben. A földművesek ugyanis véleményük szerint nem lehetnek termelékenyek, hisz az állam nem járul hozzá a mezőgazdasági termeléshez szükséges üzemanyag költségeihez. Mivel eddig csak üres ígéreteket kaptak, már nem kívánnak megbeszélést folytatni az illetékes miniszterrel. A gazdák hangsúlyozták:

Sürgős találkozót kérünk február 18-ára Ana Brnabić kormányfőtől, ám amennyiben nem válaszol a találkozóra szóló meghívásra és a követeléseinkre, úgy kénytelenek leszünk elégedetlenségünket tiltakozások útján kifejezni.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink