Ma kezdődődik az egyéni gazdaságok összeírása

Forrás: Délmagyarország
Fotó: Frank Yvette
Az adatszolgáltatás november 15-től december 15-ig tart. November 25-ig online is lehet válaszolni a kérdésekre.

Közel 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg november 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását az ország 354 településén – közölte a hivatal. November 25-ig lehet online válaszolni a kérdésekre, december 15-ig pedig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül van lehetőség az adatszolgáltatásra, ahogyan arról a FEOL is beszámolt.

A kijelölt adatszolgáltatók számára kötelező adatfelvétel célja

naprakész információk szolgáltatása a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára,

elsősorban a növénytermesztésre, az állattenyésztésre, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőre, a beruházásokra és a termeléssel kapcsolatos ráfordításokra kiterjedő információ által.

A járványügyi helyzetre való tekintettel szeretnénk kérni válaszadóinkat, hogy lehetőség szerint minél többen vegyék igénybe az online kitöltési felületet

.- hívta fel a figyelmet a hivatal statisztikai tanácsadója, Tóth Péter. A KSH valamennyi érintett részére november 15-ig elektronikus vagy postai levélben küldi meg a belépéshez szükséges kódot, az online kitöltésre ezen a webhelyen van lehetőség.

A hivatal kihangsúlyozta, hogy

az összeírás során nyert adatokat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, más szervek, személyek részére nem adja ki,

törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát és az eredményeket csak összesítve közli. Mindazonáltal, a KSH a felmérés eredményeit az adatgyűjtést követően e-mailben megküldi, ha ezt a kitöltők jelzik a kérdőív kitöltésekor.

Ezzel az ebben az évben a második, amúgy rendszeresen ismétlődő mezőgazdasági összeírással a KSH az Európai Unió felé teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségének is eleget tesz, a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény és az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program kötelező adatszolgáltatásairól szóló kormányrendelet alapján.

A kiemelt egyéni gazdaságokat nem keresik fel összeírók, azok az eddigi gyakorlatnak megfelelően kizárólag online önkitöltéssel teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket.

Az adatszolgáltatók pedig akár 100 000 forint értékű vásárlási utalványt is nyerhetnek,

amit a hivatal azok körében sorsol ki, akik a kérdőívet legkésőbb november 25. éjfélig online beküldik. Az egyéni gazdaságok összeírásának részleteiről ez az oldal nyújt további tájékoztatást.