Kevesebb gyógyszerrel etetik az európai haszonállatokat – itt vannak a magyar adatok is

Forrás: Freepik
Az európai országokban jelentősen csökkent az állatok gyógyításához használt antimikrobás szerek értékesítése az elmúlt tíz évben. Hazánkban idén módosultak a jogszabályok.

Az európai országok jelentősen csökkentették az állatok gyógyításához használt antimikrobás szerek mennyiségét. A 2011-2020 közötti időszakban 43 százalékkal kevesebb volt az állatgyógyászati antimikrobás szerek összértékesítése az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) állatgyógyászati antimikrobás szerek fogyasztásának európai felügyeletéről szóló éves jelentése szerint. Bár, a tavalyi évben 6 százalékos növekedés volt tapasztalható az országok értékesítésében az előző évhez képest. A vizsgált tíz éves intervallumban Lengyelországban, Görögországban, Szlovákiában és Bulgáriában nőtt a felhasználás. Bulgária esetében a jelentés viszont megjegyzi, hogy adathibáról lehet szó.

A jelentést a tagállamok eddig önkéntesen tették, viszont az (EU) 2019/6 rendelet értelmében az állatokon alkalmazott antimikrobiális szerek értékesítésére és felhasználására vonatkozó adatok jelentése az uniós tagállamok számára 2023-tól már kötelező lesz.

Antimikrobás szerek: Ide tartoznak az antibiotikumok, vírusellenes, gomba- és parazitaölő is, amelyek az emberek, állatok és növények fertőzéseinek megelőzésére és kezelésére használt gyógyszerek. Ezek olyan anyagok, amelyet a káros mikroorganizmusok, például baktériumok, vírusok vagy gombák elpusztítására vagy szaporodásának elfojtására használnak.

A tíz év alatt tapasztalt csökkenés azt mutatja, hogy az uniós szakpolitikai kezdeményezések, valamint az antimikrobiális szerek körültekintő állatgyógyászati felhasználását ösztönző iránymutatás és nemzeti kampányok együttesen pozitív hatást fejtenek ki – mondta Ivo Claassen, az EMA állatgyógyászati osztályának vezetője.

A csökkenés különösen olyan antimikrobás szereket tartalmazó kémiai anyagokban tapasztalható, amelyeket a legtöbb más antimikrobiális kezelésnek ellenálló baktériumok okoznak. Állatoknál a hatékonyságuk megőrzése és a közegészségügyi kockázat csökkentése érdekében korlátozásokkal kell alkalmazni őket, amint azt az Antimikrobiális Tanácsadó Ad Hoc Szakértői Csoport (AMEG) osztályozása is jelzi.

Hazánkban a közel tíz éves időszakban 11 százalékkal csökkent a szerek értékesítése.

Itthon a legnagyobb forgalmat bonyolító antimikrobás szerek a tetraciklinek és a penicillinek voltak az ingadozások ellenére a magyar trendek szerint. Az antimikrobiális rezisztencia terjedésének csökkentésére kidolgozott nemzeti cselekvési tervvel összhangban idén módosultak az itthoni antimikrobiális gyógyszerek élelmiszer-termelő állatokon történő alkalmazására vonatkozó jogszabályok. Ezek közül a legfontosabbak:

  • az antimikrobiális gyógyszereket csak akkor, és legfeljebb 7 napra lehet felírni, ha a készítményt az állatok tulajdonosa vagy tartója adja be
  • az állatoknak beadott antibiotikumos kezelés hatékonyságát a a felelős állatorvosnak a helyszíni klinikai vizsgálat során kell ellenőrizni
  • a 3. és 4. generációs antibiotikumokat tartalmazó antimikrobiális gyógyszerek (cefalosporinokat, fluorokinolonokat és kolisztint tartalmazó gyógyszerek) megelőző jellegű alkalmazása tilos
  • antimikrobiális gyógyszereket csak hivatalosan elismert, erre felhatalmazással rendelkező állatorvosok írhatnak fel

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink