Kacsa- és lúdállományban is megjelent a madárinfluenza

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap
Két Bács-Kiskun megyei telepen is madárinfluenza vírust talált a Nébih. Az országos főállatorvos a magas kockázatú megyékben elrendeli a kötelező zártan tartást.

Egy pecsenyekacsa törzsállományban és egy hízólúd tartó gazdaságban is a madárinfluenza vírus H5N1 típusának jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két, egymástól független és távol lévő Bács-Kiskun megyei telepen – tájékoztatott a Nébih. Tegnap délután erősítették meg a vizsgálatok a fertőzést. Az érintett két telep közül a jászszentlászlói állomány felszámolása már megtörtént, a császártöltési állományé folyamatban van. A magas kockázatú megyékben az országos főállatorvos, dr. Bognár Lajos elrendeli a kötelező zártan tartást.

3 kilométer sugarú védőkörzeteket alakítottak ki a gazdaságok körül, valamint meghatározták a megfigyelési körzeteket is. Az érintett területeken életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Kötelező zártan tartást rendeltek el Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék teljes területén.

A 38 000 pecsenyekacsa törzsállatot számláló császártöltési telepen a tojástermelés drasztikusan visszaesett, emellett a takarmány és a vízfogyasztás is lecsökkent.

A kacsák bágyadttá váltak és megemelkedett az elhullott állatok száma.

A 620 egyedből álló hízólúd állományban is ezt tapasztalták a jászszentlászlói telepen.

A helyzetről az országos főállatorvos tájékoztatta a partnerországokat illetve a a ma zajló V4+4 országos főállatorvosi találkozó résztvevőit. A nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról itt tájékozódhatnak.

A betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra, így a járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos, ahogy arra a hivatal korábban is felhívta a figyelmet.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink