Jól teljesít a 100 pontos pálinkabírálati rendszer

Forrás: MW-archívum
Rekordszámú nevezés érkezett a Debrecenben rendezett Quintessence – XII. Pálinka és Párlatversenyre, amelynek idei győztese az Árpád és Vadász Pálinka lett.

Magasra tették a lécet a Quintessence – XII. Pálinka és Párlatversenyre nevező vállalkozók és főzőmestereik, akik a folyamatos kísérletezéseiknek köszönhetően idén is kiváló minőségű pálinkákkal neveztek – mondta a versenyen Bognár Lajos főállatorvos. Mint kiemelte, a szervezők szakemberek a világjárvány miatti kényszerű szünetben sem tétlenkedtek és a verseny értékelési rendszerét tovább fejlesztették. „Az így megalkotott új, 100 pontos bírálati rendszer egyrészt komoly iránymutatással szolgál a készítőknek párlataik további tökéletesítéséhez, másrészt ösztönzést és segítséget nyújt a fejlődéshez”- tette hozzá.

A főállatorvos hangsúlyozta, a magyar kormány az elmúlt évek alatt sokat tett az ágazat fejlődéséért támogatási és szabályozási szinten is, példaként említette a pálinka és a törkölypálinka hungarikum-bejegyzését. Hozzátette, ezeknek a lépéseknek köszönhető, hogy nemzeti italunk presztízse az elmúlt évtizedekben nagyot nőtt, ma már az évszázadok óta épített világmárkákkal is felveszi a versenyt.

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence – XII. Pálinka- és Párlatversenyre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 1700 mintaszám után az idén több mint 2177 pálinkát neveztek, ebből 2169 tétel került a bírák elé. Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is sok pálinkafőző nevezett. A verseny idei győztese az Árpád és Vadász Pálinka lett.