Jelentős fejlesztés előtt áll a hazai élelmiszeripar

Forrás: Délmagyarország
Fotó: Karnok Csaba
A hazai élelmiszeripari vállalkozások egyre több innovációt alkalmaznak. Az élelmiszeripari fejlesztések terén pedig további pályázatok megjelentetését tervezi a kormány.

Az élelmiszeripar nemzetközi szinten kimagaslóan innovatív ágazat, az utóbbi években pedig a hazai vállalkozások is igyekeznek felzárkózni ehhez – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Békésszentandráson, a Hungaro-Food 2009 Kft. székhelyén tett látogatása alkalmával. A hazai élelmiszeripar versenyképességének növelése érdekében pedig elengedhetetlen az innovatív, megújulni képes szereplők jelenléte és támogatása – tette hozzá az államtitkár.

Az utóbbi pár évben az élelmiszergyártók palettáján a hagyományos termékek mellett a termékfejlesztések és a fogyasztói igények révén a vegán termékek is helyet kaptak.

A hazai vállalkozások is igyekeznek termék-, csomagolási- vagy eljárás-innovációkat alkalmazni.

Sok ilyen jellegű termékfejlesztést mutattak be az Élelmiszeripari Nagydíj pályázatai is az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében. Vegán termékeivel pedig már a Hungaro-Food 2009 Kft. is komoly szereplőnek számít ezen élelmiszerek hazai piacán.

Hatalmas fejlesztés előtt áll a hazai élelmiszeripar a 2021-2027-es időszakban.

– hangoztatta Erdős Norbert. A nyáron megjelent, gépbeszerzések támogatását célzó 50 milliárd forintos, valamint az élelmiszeripari üzemek komplex korszerűsítésre irányuló 200 milliárd forint keretösszegű felhívások tapasztalatai alapján ugyanis

a támogatási időszakban további pályázatok megjelentetését tervezik.

Az ipar fejlesztési hajlandósága látszik abból is, hogy az élelmiszeripari üzemek felújítását támogató felhívást jelentős túljegyzés miatt kellett felfüggeszteni.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink