Békés és Csongrád megyében is megjelent a madárinfluenza

Forrás: Bors
Fotó: Knap Zoltán
Újabb baromfiállomány fertőződött meg madárinfluenzával. Ezúttal Békés és Csongrád-Csanád megyei telephelyeken. A fertőzött állományokat felszámolják.

A korábbi madárinfluenza esetek után Békés és Csongrád-Csanád megyében is azonosította a vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy zsombói pecsenyekacsa állományban és egy újkígyósi tenyészlúd állományban. Tegnap erősítették meg a vizsgálatok a fertőzést. Mindkét telephely állományát felszámolják.

A Csongrád-Csanád megyei Zsombó 17400 pecsenyekacsából álló állománynál a vágóhídi levágását megelőző tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát. Az állatok vágóhídra szállítását a hatóság megtiltotta. A Békés megyei Újkígyóson a 8500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak egyre több elhulló állatot mielőtt igazolódott a madárinfluenza jelenléte.

A járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások azonnal életbe léptek mindkét érintett területen.

A hatóság elrendelte mindkét állomány megsemmisítését. A Nébih továbbra is kéri a baromfiállomány tartókat, hogy a vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent, így a járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos. A Nébih itt tájékoztat a madárinfluenzával kapcsolatos aktualitásokról.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink