Háromszázezer kacsát kellett leölni a madárinfluenza miatt

Forrás: Nébih
Újabb Bács-Kiskun megyei baromfiállományokban igazolta a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

A betegség a hét eleji eset után Kelebia, Mélykút és Kisszállás településeken, összesen négy telepen ütötte fel a fejét. Az érintett gazdaságokban együttesen csaknem 300 ezer pecsenyekacsa megsemmisítését rendelte el a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

Az elsődleges kitörésben érintett állattartó telep Kelebia külterületén található, azaz távol esik az eddigi kitörésektől. A gazdaságban körülbelül 64 ezer darab 12 napos pecsenyekacsát tartottak. Járványügyi intézkedésként a teljes állomány felszámolása haladéktalanul megtörtént.

A további három fertőzött gazdaság Kelebia közelében, Kisszállás és Mélykút területén található. Ezeken a telepeken egy nappal később észlelték a madárinfluenzára utaló tüneteket. A három állományban összesen mintegy 230 ezer pecsenyekacsát tartottak, felszámolásuk folyamatban van.

A madárinfluenza-kitörésben értintett gazdaságok körül a 3 kilomáter sugarú védőkörzetek, valamint a 10 kilométeres megfigyelési körzetek kijelölése megtörtént és megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok. A Nébih azonnal életbe léptette a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozásokat is.

Tekintettel arra, hogy a Kelebia körül megállapított védőkörzet átnyúlik Szerbia területére is, a járványvédelmi intézkedésekről haladéktalanul értesítést kapott a szerb állategészségügyi hatóság. Emellett az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat a kitörésekről.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink