Döntött a kormány: idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés

A kormány mérsékelni kívánja a gazdák kárát a tavalyi aszály miatt, ezért idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés – mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány mérsékelni kívánja a gazdák kárát a tavalyi aszály miatt, ezért idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés – mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely közölte: az öntözés költségeit a kormány átvállalja. A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány huszonöt termékkörre rendelt el behozatali tilalmat Ukrajnából – köztük a repcére, a napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, valamint egyes húsfélékre – június 30-ig. A más országokból behozott termékekre pedig kötelezővé tették az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszerbe való bejelentést. Tranzitszállításokra továbbra is van lehetőség.

Emlékeztetett: még az Európai Bizottság is azzal érvelt, hogy az ukrán gabonának Afrikát megsegítendő kell kijutnia Ukrajnából, ehhez képest a magyar agrárpiacot teszi tönkre. Úgy tűnik, Brüsszel is hajlandó konkrét javaslatot elfogadni a piaci nehézségek kezelésére – jegyezte meg.

Frissítés:

A kormány bejelentése után nőhet az öntözött területek nagysága

A MOSZ üdvözli a kormánynak a mai bejelentését, miszerint ebben az évben ingyenessé teszik az öntözést. A kormánynak az elmúlt években kiemelt célja volt, hogy az öntözött mezőgazdasági területek aránya növekedni tudjon. Tavaly a történelmi aszály miatt jelentős bevételkiesést szenvedtek el a termelők, valamint az energia és inputanyagárak jelentős – akár sokszoros – növekedésével kellett szembesülnie a gazdatársadalomnak. Ezen valamelyest enyhíthet a kormány mai bejelentése, mely szerint az öntözés költségeit átvállalja ebben az évben az állam. Ezzel a lépéssel talán ebben az évben nem csak az öntözhető területek felét fogják ténylegesen öntözni és növelni tudják a vízjogi engedéllyel rendelkező gazdák a termésbiztonságot.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink